Átment a lex-Járai

2010.07.12. 22:14
A Fideszhez közel álló személyek nevével fémjelzett CIG Pannónia biztosítónak kedvező adómódosítót elfogadta a parlament többsége, ahogyan a takarékszövetkezetek és a Magyar Posta számára is könnyítettek a bankadó szabályain. Jövő héten zárószavazás.

Fegyelmezetten viselkedtek a kormánypárti képviselők az idei évközi adócsomag mai szavazásán. A parlamentben ma ejtették meg a szavazást a bő egy hete benyújtott, aknákkal teli adópakkhoz benyújtott módosító javaslatokról, és érvényesült a papírforma, a honatyák többsége a kormány által is szívesen látott indítványokat engedte tovább.

A közel öttucatnyi átment módosító között van a múlt héten a legnagyobb port felvert Járai-féle biztosítót helyzetbe hozó indítvány. Mint beszámoltunk róla, múlt héten a semmiből Rogán Antal, a Fidesz prominens képviselője sajátjaként beadott egy indítványt, amely a 2007 július után indult biztosítókat mentesítené a pénzügyi szektorra kivetendő, bankadóként elhíresült, idén 200 milliárd forintosra kalkulált extraadó fizetése alól.

Többek között a Wabard Biztosító és a CIG Pannónia Életbiztosító is pont ilyen, utóbbi céget pedig olyan nevek fémjelzik, mint Járai Zsigmond, Martonyi János, Szapáry György – mindhárman a Fideszhez közel álló személyek.

A módosító beadása után heves politikai vita pattant ki, Rogán vissza is vonta indítványát. A kormánynak azonban megtetszett az amúgy a parlament gazdasági bizottságának elnöki tisztét is betöltő fideszes politikus ötlete, és a költségvetési és pénzügyi bizottságon keresztül sajátjaként beadta az ominózus indítványt. Sőt, a kabinet hozzácsapta az adóalap korrekcióját is: a biztosítók által fizetendő adó vetítési alapjánál az egyszeri díjas életbiztosítások és az eseti díjak befizetése után csak 10 százalékos díjbevételt kell elszámolni. Ezt a két módosítót ma a képviselők többsége megszavazta.

Az okokról azonban egyelőre hallgat a kormány: bár az Index már a múlt héten írásban is megkereste a nemzetgazdasági tárcát, az egyelőre nem válaszolt.  így nem tudtuk meg többek közt azt sem, kinek a részéről merült fel egyáltalán az ötlet, hogy a három évnél fiatalabb biztosítókat mentsék fel az adó alól.

Az Index a biztosítóktól úgy tudja, a kérdést nem előzte meg egyeztetés, a Magyar Biztosítók Szövetsége ilyen álláspontot nem képviselt, így a végül a kormány előterjesztésére megszavazott módosítás általános megdöbbenést keltett szakmai körökben.

Egyik forrásunk úgy számolta , ha 2007 júliusa utáni alapítása miatt megkapja a bankadó alóli mentességet, a Járai érdekeltségi körébe tartozó CIG Pannónia akár 400, a Wáber György tulajdonolta Wabard pedig 300 millió forint befizetésétől mentesülhet ebben az évben. A számítások szerint az adó elengedése a Wabardnak nagyjából 5-9 százalékos díjelőnyt jelenthet a kötelező biztosítások versenyében.

A költségvetési hatásról azonban egyelőre hiába kérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, nem tudták megmondani, az immár a kormány által beadott módosító javaslat összesen mennyivel csökkenti a bankadóból elvárt 200 milliárd forintos bevételt.

A takarékszövetkezeteket is kisegítették

A parlamentben ma megszavazták azt a módosítót is, amely a takarékszövetkezeteknek könnyítést ad a bankadóban: az adóalapjukat annak arányában csökkenthetik, hogy fiókjaik mekkora hányada volt 4000 fő lélekszámú településen. És a Magyar Posta is mentesül a bankadó alól.

Egy negyedik érdekesebb, többséget kapott indítvány emeli a PSZÁF alelnökeinek fizetését. Az eredeti törvénycsomag még úgy rendelkezik, hogy a nemzetgazdasági átlagkereset nyolcszorosát – idén 1,6 millió forintot – kaphatnának havonta bruttóban a pénzügyi felügyelet alelnökei, a zöld utat kapott módosító kilencszeres szorzót állapít meg.

Az adócsomagról a parlament jövő héten dönt végleg, hétfőn lesz a zárószavazás, ahol is a ma elfogadott módosítókkal kiegészítve nagy valószínűséggel a kormány adópakkja át fog menni.  • Tippek
  • Bankszámla