Négy év múlva indulhat az okos mérés

2010.08.02. 08:01

Az előkészítő szabályozás megalkotását, valamint a pilot projektek kiértékelését és a koncessziók kiírását követően 2014-ben indulhat Magyarországon az energetikai okos mérés kiépítése - derül ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) és a Világbank megbízásából a Force Motrice Zrt. és az A.T. Kearney GmbH együttműködésében készült tanulmányból. E szerint a legmagasabb megtérülést az úgynevezett területi okos mérő (OM) operátor modell biztosítja, amely lehetőséget ad arra is, hogy a megvalósítás tőkeköltségeihez és az új adatkezelési képességek kialakításához a jelenlegi közműveken kívüli szereplők is hozzájárulhassanak.

Tízezer forint alá mehet az ár

Egy jó minőségű okos mérő ma 100 euró körül, azaz harmincezer forint alatti összegbe kerül nagyobb tétel vásárlása esetén, a tömeges elterjedésből adódó árcsökkenéssel pedig várhatóan 10 ezer forint alatt megvásárolható lesz.

A területi modell mellett szól, hogy az egységek teljesítményei összevethetők és a szolgáltatási jogokért versenyezhetnek. A modell értelmében az okos mérést biztosító berendezések az elosztó tulajdonában maradnak, az energiapiac új szereplőjeként pedig a területi okos mérési adatgyűjtő és -szolgáltató vállalatok a MEH ellenőrzése alá kerülnének. Jelenleg háztartási méretű pilot projektek gyakorlatilag nincsenek Magyarországon, az okos mérés eddigi tesztjei jellemzően közintézményeknél voltak, amely szegmensben a piac működik.

A tanulmány a kodifikáció előkészítését szolgálja, következő lépésként a MEH az elemzés és saját szempontjai alapján összeállított javaslatával elkezdődhet a szabályozói munka - mondta lapunknak Felsmann Balázs, a Forte Motrice munkatársa. A javasolt kétlépcsős implementáció értelmében a már szabályozott pilotbevezetések szabályozási hátterét már ősszel meg kellene teremteni, a két évig tartó tesztidőszakban pedig folyamatos monitoring és értékelés szolgálná, hogy a gáz-, áram- és esetleg a vízszolgáltatással kapcsolatos szabályozókba beépüljenek az okos méréshez szükséges elemek. A 2014 utáni időszak területi operátorait kiválasztó tenderen olyan társaságok indulhatnának, amelyek egy minimum tízezer háztartást érintő pilotot sikeresen megvalósítottak. A 2011-ben induló pilot időszak 2013-ra zárulhat le, a végleges kodifikáció pedig 2013 első felében következhet, 2014-ben pedig indulhat az implementáció, ami a kidolgozott modell szerint öt év - mondta Felsmann. Ma a mérők mintegy 70 százaléka lefedi a fogyasztás 96 százalékát, az elemzés is ekkora bevezetési aránnyal számolt. A nemzetközi benchmarkok általában a végfogyasztók egy és tíz százalék közötti fogyasztásmegtakarítását jelzik az OM bevezetésével, az elemzés ennek az alsó sávjával, az áram esetében egy, a gáznál pedig másfél százalékos megtakarítással számol. Az utóbbi oka, hogy a fogyasztás pontos visszajelzése az épületenergetikai beruházásokat segíti, követhetővé válik a felújítások megtérülése. Az áramtartalékok kisebbek, azonban a negyedórás vagy órás intervallumban történő mérések a tarifák közötti átrendeződés lehetőségét teremtik meg.

A javasolt operátori modell az explicit periódusban (az első 10 évben) gyorsított bevezetés mellett 33 milliárd forint pozitív nemzetgazdasági egyenleget mutat. A szolgáltatókat terhelő 205 milliárd forint beruházási és működési költségek mellett az ágazati szereplőknek 163, a fogyasztóknak pedig 52 milliárd hasznot hozna az OM bevezetése, amit 23 milliárdos környezeti haszon növelne. Az iparági szereplők veszteségei abból adódnak, hogy a szolgáltatóknál közvetlenül jelentkező haszon nem kompenzálja a beruházás és a folyamatos üzemeltetés költségeit. A nemzetgazdasági egyenleg egyértelműen pozitív a mérési díj nélkül számolt adatok alapján, a szektorbeli szereplők veszteségeit pedig havi 50-100 forint mérési díj is kompenzálhatja. Önmagában tehát az okos mérés nem jelent üzleti értéket a piaci szereplők számára, azonban komoly addicionális lehetőségek előtt nyitja meg az utat - hangsúlyozta Felsmann. A mérőoperátorok ugyanis a javaslat szerint - a fogyasztó beleegyezésével - marketing- és más kereskedelmi célokra használhatnák a létrejövő adatbázisokat, emellett nyithatnának a háztartásienergia-tanácsadás felé is. Az elosztók számára az egyik fő előnyt a hálózati veszteségek pontos mérésével adná az OM, kiszűrhetővé és lokalizálhatóvá válnának a hálózatok műszaki paramétereivel nem indokolható veszteségek.