Nagy szarban vagyunk, de legalább tudjuk

2010.08.11. 16:27
A magyarok több mint 90 százaléka szerint rossz vagy nagyon rossz a jelenlegi gazdasági helyzet, és mindössze 8 százalék gondolja azt jónak vagy nagyon jónak, miközben a nemzetközi átlagban az emberek 39 százaléka tartja jónak a gazdasági helyzetet - derül ki az Ipsos csoport legfrissebb felméréséből.

A piackutató cég a világ GDP-jének 75 százalékát adó 24 ország állampolgárainak körében végzett kutatást júniusban arról, hogy az állampolgárok nagyon jónak, jónak, rossznak, vagy nagyon rossznak ítélik-e meg országuk aktuális gazdasági helyzetét.

A válaszok alapján számolt konjunktúraindex májushoz képest nem változott, az ötödik hónapban ugyancsak átlagosan a megkérdezettek 39 százaléka ítélte jónak országa gazdasági helyzetét, áprilisban pedig 38 százalék volt ugyanez az érték.

Magyarországon sem változott sokat a gazdasági helyzet megítélése az utóbbi hónapokban: mind az idén áprilisi, mind a májusi megkérdezéskor a magyarok 8 százaléka válaszolta, hogy jónak vagy nagyon jónak véli az ország gazdasági helyzetét, míg márciusban 4 százalék volt ez az arány.

A többi ország eredményeiből kiderül: Indiában a legelégedettebbek az emberek a gazdaság állapotával, ott a megkérdezettek 85 százaléka értékelte jónak vagy nagyon jónak a gazdaság állapotát, de 60 százalék feletti a pozitívan vélekedők aránya Kínában, Ausztráliában, Szaúd-Arábiában, Brazíliában, Kanadában, és Svédországban is.

A 24 országos összesítés szerint a magyaroknál csak Spanyol-, és Franciaországban ítélik kevesebben jónak a gazdaság helyzetét: előbbiben 5, utóbbiban 6 százalék a pozitívan nyilatkozók aránya.