Jobb lakás, több stressz - a többség ezt választja

2010.08.12. 12:07
A hitelfelvétel során próbálunk addig nyújtózni, amíg a takarónk ér – mutat rá egy kutatás. A többség elméletileg elutasítja, hogy 15 évnél hosszabb időre adósodjon el, mégis hosszabb futamidőt választ.

Ma már megfontoltabban kezeljük a pénzügyeinket, mint két éve, azonban a növekvő tudatosság ellenére néha mégsem úgy cselekszünk, ahogyan a józan ész diktálná. Hosszú időre eladósodunk, pedig nyomasztóan hat ránk a több évtizedes kötöttség - egy jobb lakásért viszont áldozunk a belső nyugalmunkból is. A BellResearch az ingatlanhitel-felvételi preferenciákat és gyakorlatot elemezte.

Egy lakáshitel kiválasztásakor ma a legfontosabb szempont a futamidő alatt változatlan törlesztőrészlet - mutat rá a kutatás. Nem mindegy azonban, hogy ez a kényszerű kötelezettség milyen időtávon terheli meg a családi kasszát.

A kutatás szerint a leendő hiteleseket frusztrálja a hosszú távú eladósodottság, a lélektani optimum 15 évnél van. Ennek ellenére az eredményekből az derül ki, hogy a legtöbben mégis a húsz éves futamidőt választják. A 15 évnél rövidebb, illetve a 25 évnél hosszabb adósságot pedig egyértelműen elutasítják a megkérdezettek.

Kis pénz, nagy álmok

Az optimálisnak tartott, illetve a ténylegesen preferált futamidők közötti látszólagos ellentmondás azonban könnyen feloldható. A magyarázat a tudatos döntés és az igények kettősségében rejlik: sokaknál visszafogott lehetőségek párosulnak magas igényekkel. Ez azt jelenti: hajlandóak vagyunk beáldozni a nyugalmunkból még öt évet azért, hogy jobb minőségű, árú, fekvésű, méretű lakást vásárolhassunk meg.

A kutatási eredmények szerint a 20 éves futamidő preferáltsága független attól, hogy az ország mely régiójában lakik a későbbi hitelfelvevő. Az iskolai végzettséget figyelembe véve azonban már erős különbségek érzékelhetők: minél képzettebb valaki, annál nyitottabb a rövidebb, tízéves időtávra. Emellett a végzettséggel párhuzamosan növekszik a hosszabb futamidők elutasításának mértéke, egy harmincéves futamidőt a diplomások sokkal határozottabban utasítanak el, mint az alapfokú végzettségűek.

Ennek magyarázatául részint a diplomások érettebb pénzügyi gondolkodása, másrészt az anyagi lehetőségeik szolgálnak, hiszen ez a társadalmi csoport az, amelyik könnyebben előteremtheti a hitelhez szükséges önerőt, illetve hosszabb távú anyagi kilátásaik is jobbak. Ennek ellenére a diplomások gondolkodásában is a húsz év áll a legközelebb az ideális időtartamhoz.