Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ismét eladó a salgótarjáni öblösüveggyár

2010.09.01. 14:39
Negyedszer is meghirdetik értékesítésre a salgótarjáni öblösüveggyárat, az első három kiírásra ugyanis senki nem adott be pályázatot - mondta Balázs Miklós felszámoló. Mivel konkrét érdeklődők voltak, számított rá, hogy a harmadik pályázatra már érkeznek ajánlatok. Miután ez nem történt meg, és érdeklődött a potenciális befektetőknél, ők két alapvető okot mondtak a távolmaradásra.

Az egyik ok az volt, hogy nem hirdették még meg a munkahelyteremtéshez, technológiafejlesztéshez kapcsolódó pályázatokat, amelyeket beépíthetnének az üzleti tervbe, a másik pedig az, hogy egyelőre nem tudni, milyen módon vállal részt az állam az öblösüveggyár megmentésében - mondta a felszámoló.

Az R-Glass Hungary Kft. néven működő öblösüveggyárat 1,26 milliárd forintért hirdetik, a gyár tartozása 1,5 milliárd forint. A gyárat egy korábbi felszámolási eljárásban, négy sikertelen pályázat után, a losonci R-Glass vásárolta meg 2006 októberében. A jelenlegi, második felszámolás 2009. szeptember 18-án kezdődött, a cég akkor 277 embert foglalkoztatott.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára júliusban Salgótarjánban folytatott tárgyalást a gyár megmentéséről. Az erről megjelent közlemény tartalmazta, hogy a minisztérium szakértőket jelöl ki a részletek kidolgozására, és az államtitkár "bízik abban, hogy hamarosan a konkrét megoldásról is beszámolhat".

Balázs Miklós elmondta: ezen a megbeszélésen ő is részt vett, de újabb információja nincs az állami szerepvállalásról. Szerinte az állami közreműködésnek az lenne az egyik fő szerepe, hogy a gyár ne kerülhessen ingatlanspekulánsok kezébe, és újra működő üzemmé váljon, hiszen adott a gyár, a piac, és adottak a dolgozók is, akik várják, hogy újra munkába állhassanak.

A salgótarjáni öblösüveggyárban jelenleg már csak 12 ember dolgozik, ők a félkész termékek készre gyártásával, csiszolásával, festésével, csomagolásával, valamint az értékesítéssel foglalkoznak.

A felszámoló úgy fogalmazott: nem szeretnék teljesen elveszíteni a piacot. Ebben az évben szeretné értékesíteni a gyárat, hogy elkerüljék a téllel járó állagromlást.