Nem sztrájkolnak a Malév pilótái

2010.09.13. 17:55 Módosítva: 2010.09.13. 19:08
Sikerült megállapodniuk a vitás kérdésekben a Malév menedzsmentjével, ezért nem sztrájkolnak szerda délelőtt a légitársaság pilótái.

Megállapodott a Malév vezetése a légitársaság pilótáival, így nem lesz pilótasztrájk szerdától, tájékoztatott Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője. A pilóták a hétfőn tartott kétórás figyelmeztető sztrájk és demonstráció után visszavonták a sztrájk-fenyegetést.

A Malév és a Hunalpa, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete a szakszervezet által kezdeményezett kérdésekről tárgyalt, a végső változatot szeptember 16-án írják alá.

A pontos részleteket nem jelentették be, de azt írják, hogy a munka és pihenőidőt érintő szabályokról és a bérről is sikerült kompromisszumot kötni.

A közös közlemény szerint a megegyezés további lehetőséget és időt ad a vállalat és a munkavállalók viszonyát hosszú távon rendező kollektív szerződés megkötésére.

Ferenczi Zsolt, a Hunalpa szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy a jövedelmeken nem változtatnak a szeptember elsejét megelőző állapothoz képest. A légitársaság menedzsmentje szeptember 1-jétől átlagosan 20 százalékkal csökkentette a pilóták jövedelmét, ezt visszavonják.

A munka- és pihenőidő kérdésében a korábbi tárgyalásokon már megállapodás közeli kompromisszumhoz tértek vissza, mondta a szóvivő, de részleteket nem árult el.

A pilóták hétfőn 10 és 12 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak, amely tíz járatot és a több mint kétszázból tizenhat pilótát érintett. Két járat rendben üzemelt.