Ne váltsuk forintra a frankhitelt!

2010.09.15. 12:11
Aki svájci frankban adósodott el, és most váltana forintra, a teljes hitelére realizálja az árfolyamveszteséget – figyelmeztet a CIB. A bank szakértői szerint az átváltás egész addig veszteséges okoz, amíg 241 forint nem lesz a frank.

Most nem érdemes forintra váltani a svájci frank alapú devizahitelt. Ebben az esetben ugyanis az ügyfél realizálja a veszteséget – tudósított az MTI a CIB Bank szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. Az átváltás mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama a további törlesztési periódusban – elméleti feltételezéssel élve – folyamatosan 241 forintot nem ér el.

A számítást a bank egy 2006-ban, 20 éves futamidővel folyósított, 5 millió forint összegű hitelre alkalmazta, amelynél eddig forinthitelnél 3 millió forintot, svájci frank hitelnél 1,9 millió forintot törlesztett az ügyfél. A bajba jutott devizahitelesek problémáját csak a kormány, a bankok és az ügyfelek közösen képesek megoldani - hangsúlyozta a CIB üzletági vezetője.

Hozzátette, hogy a CIB kínál a bajba jutott devizahitelesek számára úgynevezett megoldás hitelt forintban, amelynek kamata 7,5 százalék, kezelési költség nélkül. Ez rövid távra "menedéket" jelenthet azok számára, akik 215-220 forintos svájci frank esetén már nem képesek törleszteni.

A Portfolio.hu arról is ír: Lamboy Judit, a CIB lakossági üzletágvezetője azt mondta: nem találták meg a bankok a bölcsek kövét a devizahitelesek megsegítéséhez. Az ügyfelek mellett a bankoknak és a nemzetgazdaságnak sem jó a jelenlegi helyzet. A banknál az átváltás iránt érdeklődők kilencven százaléka ennek ellenére most még marad a frankos hitelnél.

Rogán Antal és Kósa Lajos javaslatai közül az egyoldalú szerződésmódosítások maradék lehetőségeinek tiltását, az "önkényes" kamatemelést és a középárfolyam alkalmazását üdvözölte Lamboy Judit. Utóbbi azonban az előtörlesztés ingyenessé tételéhez hasonlóan jövedelemkiesést okoz a bankok számára.

A banki szakértő emlékeztetett: az előtörlesztési díjat a források és hitelek eltérő lejárati szerkezete miatt is alkalmazzák a bankok, igaz, a CIB Bank már jelenleg is eltekint ettől, így maga a tiltás nem ördögtől való a gondolat. A hitelek automatikus ötéves meghosszabbíthatósága már felvetheti azt a kérdést, mi lesz a hitelbírálattal, ráadásul az ötéves meghosszabbítás kis havi könnyebbséget jelent csak az ügyfél számára.

Arról a javaslatról, mely szerint a lakáshitelesek fennálló tartozása nem haladhatná meg az ingatlan piaci értékét, Lamboy szintén úgy vélekedett, szintén nem ördögtől való gondolat, ha csak a végrehajtás, az ingatlanfedezet érvényesítése utáni helyzetre vonatkozik majd ez. Egyébként az is kérdés, mit tekinthetünk az ingatlan piaci értékének. Fizetési késedelem esetén a büntetőkamatok mértékét Lamboy szerint is lehet korlátozni, igaz, teljes megszüntetése eltüntetné a visszatartó erőt a nemfizetéstől, így ebben van némi veszély.