Matolcsy kirúgta a magyar Ecofin-titkárságot

2010.09.24. 06:41 Módosítva: 2010.09.24. 06:43
A nemzetgazdasági miniszter szerint Brüsszelben az új kormányzati szerkezetet jobban tükröző képviseletre van szükség, ezért lecseréli az Ecofin mellett dolgozó titkárság tagjait.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap levélben tájékoztatta Martonyi János külügyminisztert a brüsszeli állandó képviselet átalakításának szándékáról - közölte az NGM sajtóosztálya.

Az uniós pénzügyminiszterek testülete, az Ecofin mellett működő magyar titkárság átalakításáról már hetek óta lehetett hallani, ám ezeket az információkat az NGM eddig nem erősítette meg - írja a Napi Gazdaság. A Külügyminisztérium sem adott tájékoztatást a tervezett lépésekről az elmúlt napokban, mondván: a brüsszeli állandó képviselet pénzügyi csoportjának tagjai ugyan a külügy alkalmazottai, de a Nemzetgazdasági Minisztérium választja ki őket.

Matolcsy a személyi változásokat azzal indokolta, hogy "Brüsszelben az új kormányzati szerkezetet jobban tükröző képviseletre van szükség, különösen a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökségi feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében. Az állandó képviseleten dolgozó egyes szakdiplomaták visszahívásával megüresedő helyekre a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan új szakdiplomaták kiküldését fogja kezdeményezni."

A leváltás egybeesik a Nemzetgazdasági Minisztérium átalakításával is, 41 új főosztályvezetőt keres már egy hónapja a tárca, de a folyamat - mint lapunk beszámolt róla - elakadt.