Több cégnek csak jövőre segít az idei adócsökkentés

2010.09.28. 14:11 Módosítva: 2010.09.28. 15:12
Amelyik társaságnak az adóéve július 1-je előtt indul, az akár egy évet is várhat arra, hogy a csökkentett társasági adó jelentette könnyebbséget kihasználja.

A nyári adócsomag egyik pillére volt a társaságiadó-teher enyhítése. Az elfogadott adótörvény-változások kapcsán módosult a társasági adóban alkalmazható 10 százalékos adókulcsra vonatkozó szabályozás. Az adóalap első 500 millió forintjáig alkalmazható a kedvezményes adókulcs, s ehhez nem szükséges a korábbi szigorú feltételrendszert teljesíteni sem.

Hatálybalépés vs. alkalmazhatóság

Az APEH pár hete egy tájékoztatást tett közzé a szabályváltozás átmeneti rendelkezéseiről, amelyekre figyelni kell.

A törvénymódosítás a kedvezményes 10 százalékos társaságiadó-kulcsot érintő korábbi rendelkezéseket 2010. augusztus 16-i hatályba lépéssel, de visszamenőlegesen módosította, így magát a rendelkezést főszabály szerint már 2010. július 1-től alkalmazni kell az adókötelezettség megállapítására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 10 százalékos adókulcs alkalmazhatósága érdekében a 2010. évi adóalapot a naptári napok arányában meg kell osztani. Ennek megfelelően a 2010. július 1. előtti időszakra jutó adóalap tekintetében továbbra is a korábbi szigorúbb szabályok maradnak érvényben (50 millió forints küszöbérték, egyéb feltételek teljesítése), míg a 2010. június 30-a utáni időszakra már az új kedvezőbb szabályokat (250 millió forintos küszöbérték a tört év miatt, feltétel nélküli alkalmazhatóság) figyelembe véve kell az adókötelezettséget megállapítani.

A törvényváltozás átmeneti rendelkezése az adózó adminisztratív terheinek könnyítése érdekében az adóalap megosztását nem közbenső mérleg készítésével, hanem az adott időszakra jutó naptári napok szerinti egyszerű arányosítással írja elő – hívja fel a figyelmet Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere. Ez azt is eredményezi ugyanakkor, hogy az adóalap megosztás nem veszi figyelembe a költségek és bevételek évközbeni megoszlását.

Kikre vonatkozik az átmeneti szabály?

A naptári év szerint működő adózónak a kedvezményes 10 százalékos társaságiadó-kulcs alkalmazása esetén az adóalap megosztást – a fentiekben ismertetett – naptári napokkal arányos módon kell elvégeznie, amikor a 2010. évi adókötelezettségét megállapítja. Ez azt jelenti, hogy teljes évi működés esetén a megosztást 181:184 arányban kell elvégezni. (Tehát az első félévre jutó napok száma aránylik a második félévre jutó napok számához.)

A naptári évtől eltérő üzleti évet választó, illetve a végelszámolás alatt álló adózónak a 2010. évi adókötelezettségét viszont továbbra is az adóéve első napján hatályos előírások szerint kell teljesítenie, függetlenül a fenti átmeneti rendelkezéstől. Ez az APEH értelmezése szerint azt jelenti, hogy azok az eltérő üzleti éves adózók, akiknek a törvénymódosítás hatályba lépésének időpontját megelőzően, tehát 2010. augusztus 15-ig megkezdődött az üzleti évük, a kedvezményes 10 százalékos adókulcsra vonatkozó kedvezőbb szabályozást ezen adóévre nem vehetik figyelembe, rájuk továbbra is a régi szabályok az irányadóak – figyelmeztet a Deloitte szakértője. Következésképpen azok az eltérő üzleti éves adózók sem alkalmazhatják a kedvezőbb szabályozást ezen adóévre, akik esetében az adóév kezdő napja az új szabályozás visszamenőleges bevezetésének napja (2010. július 1.) és a módosító tőrvény hatályba lépését megelőző nap (2010. augusztus 15.) közé esett.

Minden más adózó, aki adóévét a naptári év szerint állapítja meg, de bizonyos oknál fogva (átalakulás, előtársaság, stb.) 2010-ben tört éve keletkezik, szintén a naptári napok arányában kell megosztania adóalapját, ha a kedvezményes 10 százalékos kulcsot kívánja érvényesíteni.