Van kiskapu a devizahitel-stop alól

2010.10.07. 23:47
Bár a kormány törvényben tiltotta meg a jelzálog hitelezést, mégis van lehetőség arra, hogy euróban vagy svájci frankban adósodjunk el. Lakáslízing esetén nincs jelzálogbejegyzés, az ingatlan tulajdonosa a lízingcég lesz egészen a futamidő végéig, így a tiltás megkerülhető. Akit nem zavar, hogy papíron nem az övé az ingatlan, választhatja ezt a finanszírozási formát. Egyelőre nem keresik túl sokan ezeket a termékeket, de a két legnagyobb cég szerint ez rövid időn belül változhat.

A kormány néhány hónapja döntött úgy, hogy törvényi erővel írtja ki a devizahitelezést Magyarországon, ugyanis a heves árfolyammozgások nem csak a háztartásoknak jelentenek kockázatot, hanem nemzetgazdasági szinten is. A törvény szövege szerint devizafinanszírozás esetén nem lehet jelzálogjogot bejegyezni természetes személy tulajdonában álló ingatlanra.

Első ránézésre a kormány ezzel megakadályozta, hogy a lakosság tovább halmozza devizaadósságait, azonban a törvényben két kiskapu is van. Az egyik, hogy a cégek nem természetes személyek, így a hitelképes vállalkozók továbbra is vehetnek fel devizahitelt cégük nevében privát használatra vásárolt ingatlanra – ez persze azoknál nem probléma, akiknek euróban van a bevételük.

A másik, hogy a törvény nem érinti az euró alapú lakáslízinget. Ez igazából nem is kifejezetten kiskapu, inkább egy adott sajátosság, hiszen a lízing lényege, hogy a futamidő alatt a finanszírozó cég a lízingelt ingatlan tulajdonosa, tehát nincs is szó jelzálogjog bejegyzéséről.

A lényeg, hogy még mindig van lehetőség devizában finanszírozni az ingatlanvásárlást, ami anyagi előnyt jelent a hitelekhez képest, hiszen alacsonyabb havi teherrel jár. A lízing a finanszírozónak és az adósnak is olcsóbb, mint a hitelezés, mert kevesebb kockázattal jár, az euró alapú finanszírozással a jelenlegi kamatfeltételek mellett pedig még mindig alacsonyabb a törlesztőrészlet – mondja az Indexnek a Magyar Lízingszövetség elnöke, Lévai Gábor.

Aki tehát ezeket a kockázatokat átlátja és vállalja – esetleg euróban kapja a fizetését, vagy euróban vannak megtakarításai –, kikerülheti a kormány által törvénybe foglalt teljes devizastopot, különösen, ha új lakást vesz. Azért újat, mert a lízing előnyei elsősorban itt jelentkeznek, a használt lakásokra általában nehezebb és költségesebb lízingfinanszírozót találni.

Egyelőre még nem tapasztalható számottevő keresletnövekedés – tájékoztatta az Erste Ingatlanlízing szakértője az Indexet. A cégnél azonban arra számítanak, hogy a kedvező kondíciók miatt az euró alapú lízingkonstrukciók iránti egyre többen érdeklődnek majd, már csak azért is, mert a hitelezésből teljesen kiszorult minden deviza.

Az OTP Lakáslízingnél is elérhető az euró alapú finanszírozás, de nagyrészt továbbra is forint alapon lízingelnek az ügyfelek – tudtuk meg a pénzintézettől. A lakáslízing viszonylag új termék a piacon – négy éve létezik –, így a lakáshitel még jóval nagyobb arányt képvisel, de a lízing részesedése emelkedik. Az OTP Csoportnál az első félévben a deviza alapú lakásfinanszírozás több mint 12 százaléka lízing volt.

Tízezres előnyök

Lízinggel finanszírozott új ingatlan vásárlásakor a vételár 25 százalékos áfa-tartalma kamatmentesen finanszírozható a futamidő alatt, szemben a hitellel, ahol az áfa után is felszámolják a kamatot. Ez a hatás nagyobb összegek esetén akár milliós megtakarítást is jelenthet a hitelhez képest. Az OTP Lakáslízing szerint az új építésű lakásoknál jellemző kamatmentes áfának köszönhetően közel húsz százalékkal kevesebb lehet a havi törlesztőrészlet egy hasonló kamatozású hiteltermékhez képest.

Az árelőny fokozódhat, ha valaki devizalízing mellet dönt. Az áfa-előny itt harminc százalékkal alacsonyabb részletet is eredményezhet, ráadásul a kamatköltség is alacsonyabb. A manapság jellemző kamatszint mellett 25 éves forinthitel esetén egy millió forint havi terhe nyolc ezer forint körül van, ugyanez az összeg lakáslízing konstrukcióban euró alapon nagyjából 5-6 ezer forint – közölte lapunkkal az Erste Ingatlanlízing szakértője. Ezzel persze érdemes vigyázni: az euró vagy frank finanszírozás jelentős árfolyammozgások idején akár nagyon komoly többletköltséggel is járhat.

Az ingatlanlízing további előnye, hogy öt százalékkal kevesebb önerő szükséges, mint a hiteleknél, használt lakásnál is.

Devizanem Jelzáloghitel Ingatlanlízing
Forint 75% 80%
Euró 60% 65%
Egyéb deviza 45% 50%

Halasztott vagyonszerzés

Az ingatlanlízing adminisztrációja egyszerűbb, mint egy hitelé, az ügyletbe nem szükséges házastársat vagy élettársat bevonni, és egyszerűbb az ügyfélminősítés is. A lízingelésnél, mivel az ügyfél nem válik tulajdonossá, még arra is van lehetőség, hogy a törlesztési periódus végén más nevére kerüljön a lakás.

Ugyanakkor a lakáslízing egyik legalapvetőbb hátulütője, hogy az ügyfél a tartozás kifizetésekor válik tulajdonossá, ami sokaknak – elsősorban érzelmileg – elfogadhatatlan. Ez ugyanakkor bizonyos helyzetekben előnnyé válhat. A Lízingszövetség elnöke szerint az eddigi gyakorlat alapján lízingelt lakásra nem lehet közműtartozást terhelni, ahogy például a személyi kölcsönök törlesztésével kapcsolatos elmaradásokért sem lehet elveszíteni a lakást.

Nem könnyebb a kilakoltatás

Egyáltalán nem könnyebb elveszteni egy lízingelt lakást. Ugyanaz az eljárásrend, ha az ügyfél fizetésképtelenné válik, mint a bankoknál a lakáshitelek esetében. Előtörleszteni, végtörleszteni hasonlóan lehet, mint a hiteleknél.

A nem fizető adósokkal szemben a lízingcégnek elszámolási kötelezettsége van. Ha kilakoltatásra kerül sor – amit nemrég átmenetileg megtiltottak –, a cég a fenálló tartozást és a kamatokat hajthatja csak be, a többletet köteles visszafizetni az adósnak. Ha jó áron megy el a lakás, akár a teljes önrész is megtérülhet, erre a mostani nyomott ingatlanárak mellett azonban kevés az esély. A Lízingszövetség elnöke lízingelt ingatlan árverezéséről még nem hallott, szerinte azért, mert az ügyfelek általában tudatosabbak, mint a hitelfelvevők, de a kormány adósmentő javaslatai ebben az ügyfélkörben is rontottak a fizetési hajlandóságon.

A lízingbe vevő teljes körűen jogosult az ingatlant használni, és lényegileg ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mintha lakáshitellel finanszíroztatná lakását. Például bérbe adhatja, előtörleszthet, illetve akár lízingátvállalással vagy előtörlesztéssel el is adhatja.

Így fizethet illetéket

Új lakásoknál több módja is van az illetékfizetésnek, a legtöbb cég azonban ugyanazt az eljárást választja. A fõszabály ugyanaz, mint a hiteleknél: 15 milliós értékhatárig egyáltalán nem kell fizetni, 15 és 30 millió között csökkentett mértékût, 30 millió fölött már nincs semmilyen kedvezmény. A lízing és a hitel között pusztán annyi a különbség, hogy elõbbi esetben a lízingcégnek kell fizetni az illetéket, míg a hiteles az APEH-nak utal.

Lízing esetén bizonyos esetekben az illetékfizetés a 15 milliónál drágább lakások esetén is elkerülhetõ. Alapesetben az ingatlan elsõ tulajdonosa a lízingcég, aki ebben az árkategóriában már illetéket fizet, a pluszkiadást persze az ügyfélre hárítja. Persze a bank is ezt teszi a hitel esetén, itt tehát semmi különbség nincs a két konstrukció között. Azonban a 20-25 éves futamidõ során egy átlagos ingatlan két-három alkalommal is gazdát cserél. Lízingátvállalásnál ugyanakkor a tulaj a cég marad, az ingatlanban csak a lakók cserélõdnek. A második lakó tehát egyáltalán nem kell illetéket fizessen, ha õ is a lízingfinanszírozást választja. Abban az esetben, ha õ is kiköltözik a futamidõ lejárta elõtt, teljes egészében megússza az illetékfizetést. Az kell megint illetéket fizessen, aki a futamidõ végén tulaj lesz, mert ekkor a cégrõl átruházódik a tulajdonjog.

Fõszabályként kimondható, hogy akkor elõnyösebb a hitel, ha a futamidõ végéig megtartjuk – hiszen ebben az esetben nem kell duplán, a futamidõ elején is végén is illetéket fizetni –, minden más esetben a lízinggel lehet jobban járni.

Előnyök Hátrányok
kisebb önerő is elég devizában jelentős árfolyamkilengések lehetnek
alacsonyabb törlesztő devizában csak a futamidő legvégén kerül a lízingelő nevére a lakás, addig csak tulajdonosi jogokat gyakorol
új lakás áfája után nem kell kamatot fizetni két százalékponttal több illetéket kell megfizetni
a vagyonszerzési illetékfizetés megspórolható általában nincsenek állami támogatások (pl. kamattámogatás)
egyéb adóságokkal a lakás nem terhelhető viszonylag új konstrukció, kevés a tapasztalat
egyszerűbb adminisztráció bonyolultabb konstrukció, több a homályos pont
egyszerűbb az ügyfelek minősítése, ami gyorsítja a folyamatot a legtöbb előny nem jelentkezik a használt lakásoknál

Zöldfülű lízingcégek

Hátránya a konstrukciónak, hogy a szokásos állami támogatások nem járnak a lízing esetén. Korábban nem lehetett szocpolt kapni – ezt a takarékoskodási kényszer amúgy is kiirtotta és a Fidesz nem is gondolkozik abban, hogy visszahozza –, nem lehet az állam zsebéből kedvezményesen önerőhöz jutni, illetve nincs kamattámogatás sem.

A konstrukció egyik nagy hátránya, hogy csak négy éve van lakáslízing Magyarországon, emiatt eddig sok mindenre még nem volt precedens. Bizonytalan például, hogy a futamidő végén jelentkező illetékfizetési kötelezettségnél pontosan mi lesz az adó alapja: az ingatlan aktuális piaci értéke, vagy a vásárláskori – adott esetben tíz-húsz évvel korábbi – ár.