Nem jön több pénz közlekedésfejlesztésre

2010.10.11. 13:27
Egyelőre nem kap pénzt Magyarország a Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló beruházások támogatására az Európai Uniótól – közölte a fejlesztési minisztérium. A támogatások közbenső kifizetéseit azért függesztett fel Brüsszel, mert összesen 53 közopos beruházás közbeszerzésénél súlyos problémákat találtak. Információink szerint a kifogásolt tenderek többsége a négyes metró építéséhez kötődik.

Az Európai Bizottság szeptember 13-án kelt levelében arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy a Közlekedés operatív program (Közop) közbenső kifizetéseit felfüggeszti – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn.A fejlesztési tárca tájékoztatása szerint a Közop 2007. január 1-je és 2009. szeptember 15-e közötti működésének rendszerellenőrzése súlyos hiányosságokat tárt fel.

A minisztériumi közlemény szerint "53 közbeszerzés esetében merült fel bizonyos elemek esetében a szabálytalanság gyanúja, melyek közül 15 esetben már maga az elindított eljárás is szabálytalannak volt ítélhető. Ezek esetében a Bizottság álláspontja szerint fennáll a gyanúja annak, hogy indokolatlan kifizetésekre kerülhetett sor a Közop keretének terhére".

Arról a minisztériumi tájékoztatás nem szól, hogy mely beruházásokhoz kapcsolódtak a szabálytalan tenderek. Lapunk információi szerint a kifogásolt közbeszerzési eljárások többsége, összesen harmincnyolc tender a négyes metró építéséhez kötődik. A többi problémás közbeszerzés között tudomásunk szerint több alsórendű út építése mellett az M43-as autópálya beruházása szerepel.

A minisztériumi közlemény arra sem tért ki, hogy az 53 közbeszerzési eljárás összesen hány forintot érintett, illetve hogy átmenetileg hány forintot nem kap meg hazánk a mostani felfüggesztés miatt. Amit tudni lehet: a közopos projektlistán összesen 1700 milliárd forintnyi beruházás szerepel.

A minisztérium közölte: az uniós támogatás-felfüggesztés minél előbbi feloldása érdekében a folyamatosan egyeztet az Európai Bizottság képviselőivel, míg Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szeptember végén vezetői szinten tájékoztatta a bizottság szakértőit az elindított intézkedésekről, illetve a közbeszerzési törvény már elfogadott változásairól.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az ügy "a szocialista kormányzás újabb kudarca", azonban a tárcánál reménykednek abban, hogy "a nyár folyamán megkezdett intézkedéssorozat, a közbeszerzések átláthatósága céljából meghozott törvénymódosítás meggyőzi a Bizottságot arról, hogy Magyarországon véget ér a közbeszerzések terén korábban tapasztalt hátat fordító, szemlesütő politika".

A közlemény kitér arra is, hogy a brüsszeli bizottság levelében foglaltaknak megfelelően a kormány "azonnali intézkedéseként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Közop Irányító Hatósága felgyorsította azt a 2010. június 30-án indított szabálytalansági vizsgálatát, melynek alanyai a kifogásolt szerződések". Emellett elindult egy jogszabálymódosító előterjesztés megalkotása, melynek célja a közbeszerzések ellenőrzési hatékonyságának megerősítése.