Felszámoltatná a repteret a Zóna Taxi

2010.10.29. 14:55
Felszámolási eljárást kezdeményezett a Zóna Taxi a Budapest Airport ellen kifizetetlen számlái miatt - mondta el Veres István, a konzorcium szóvivője pénteken. Néhány millió forintról vitatkozik a Zóna és a vele egy korábbi bejelentés szerint szerződést bontó reptérüzemeltető.

A reptér üzemeltetője és a taxis konzorcium közötti szerződés szerint a Zóna két éve végez szolgáltatást a BA-nak. A benyújtott számlákat a BA nem kifogásolta meg, a szolgáltatást a Zóna elvégezte, ám a határidőig a reptér üzemeltetője nem fizette ki azokat - mondta. Néhány millió forintról van szó és az ügyben a Zóna többször is megkereste a BA-t, ám ennek nem lett eredménye, ezért kezdeményezte a cég felszámolását a Fővárosi Bíróságon.

Ezt a szerződést a Budapest Airport nem bontotta fel a Zónával - hangsúlyozta Veres István. A szerződés szerint azokat az utasokat, akik a reptér őrzött parkolóiban hagyták autóikat, a Zóna szállította a terminálra.

A Budapest Airport illetékesei péntek délután kiadott közleményében kifejtette, hogy megütközéssel fogadták a Zóna Taxi újabb bejelentését ők ugyanis nem tudnak arról, hogy lenne tartozásuk a Zóna Taxi felé. A Zóna Taxi bejelentését "elterelő hadműveletnek" minősíti a cég, amellyel véleménye szerint a Zóna Taxi vezetője a Budapest Airporttal szemben fennálló rendezetlen ügyeiről kívánja elterelni a figyelmet.

A két cég viszonya nem mondható jónak: a BA október 7-én közölte, hogy felmondta az eddigi megállapodást a Zónával és új tendert írt ki
a repülőtérről üzemelő taxiszolgáltatásra, s több, a budapesti taxis piacon jelenlévő céget hívott meg részvételre a tenderben.

A BA 2006-ban írta ki azt a tendert a szolgáltatásra, amelyet a Zóna-Service Konzorcium nyert. A BA négy plusz egy évre kötött kizárólagos szerződést a reptéri utasfelvételre az Euro Taxi Bt., az Airport Security Kft., az UTAX Bt., a NEXT AUTO Kft., az Office Service Concept Kft., a  Petrányi-Auto Kft. és Szakál József egyéni vállalkozó által létrehozott konzorciummal.

A Zóna Taxi résztulajdonosa a rendőrségen is megtámadta a Budapest Airport taxitenderét. Szerinte a reptérüzemeltető jogtalanul járt el, amikor előzetes tárgyalásokat folytatott más fuvarszervezőkkel. A cég szerint azonban az egyeztetés a tenderek velejárója, és el is várható egy ekkora megbízás esetén.