Kalapács alatt a City Home luxuslakásai

2010.11.04. 07:17 Módosítva: 2010.11.04. 07:18
A válság áldozata lett a Budapest belvárosában található City Home Residency ötcsillagos apartmanhotel és társasház kivitelezője és tulajdonosa, a Hungarobüro Kft. is. Felszámolás alatt próbálják eladni a megmaradt lakásokat.

Harmadszor írt ki pályázatot a felszámoló Csabaholding Kft. a tavaly november óta felszámolás alatt álló Hungarobüro Építőipari és Befektetési Kft. tulajdonában lévő City Home Residency ötcsillagos apartmanhotel közel felének értékesítésére - tudta meg a Napi Gazdaság. A Budapest VI. kerületében, az Ó utcában álló épületben összesen 96 apartman található, emellett 800 négyzetméteren edzőtermet és wellnessrészleget, valamint egy 200 négyzetméteres éttermet alakítottak ki benne.

Kép: cityhome.hu
Kép: cityhome.hu

A most meghirdetett lakások, parkolóhelyek, tárolók, valamint a rendezvényterem, edzőterem és wellnessrészleg a teljes ingatlan területének 47 százalékát teszik ki, a többit még a felszámolás kezdete előtt értékesítette a Hungarobüro, nagyrészt külföldi ügyfeleknek. A felszámoló egyben értékesítené a vagyonelemeket.

Darabonként jobban menne

Ez egy kényszerhelyzet következménye - mondta Csia László felszámolóbiztos -, hiszen a lakásokat valószínűleg egyenként is el lehetne adni. Ebben az esetben azonbanaz edzőterem vagy a wellnessrészleg értékesítése jelentene problémát, amelyek működtetése csak egy apartmanhotel mellett lehet rentábilis.

Az ingatlanok összes nettó irányára az első, augusztusi kiíráson 1,7 milliárd forint volt, ez októberre 1,5, mostanra pedig 1,2 milliárdra csökkent. A pályázaton még éttermi, edzőtermi és mosodai berendezésekre, illetve egyéb ingóságokra lehet ajánlatot tenni, ezek összes irányára 50 millió forint. Csia László tájékoztatása szerint ajánlat eddig nem érkezett a pályázatokon, az érdeklődés azonban folyamatos, a mostani irányár pedig már láthatóan aktívabb érdeklődést hozott.

city home01

Az ingatlan 2006-2007-ben a Hungarobüro beruházásában épült, amely egyben tulajdonos is. A felszámoló szerint a cég bedőlését a gazdasági válságból adódó értékesítési nehézségek, illetve fizetési gondok, felhalmozódó tartozások okozták. Hitelezői 1,05 milliárd forintnyi követelést nyújtottak be a céggel szemben, a legnagyobb tétel egy banki tartozás volt, a pénzintézet azonban értékesítette követelését.

A felszámoló szerint a bérlők a felszámolási eljárás kimenetelére válnak, hosszabb távú tervezésre az ingatlan értékesítését követően lehet mód, addig azonban a beruházásokat és a marketinget is visszafogják az üzemeltetők. Az apartmanházban található étterem jelenleg jórészt a belső igényeket szolgálja ki.

city home04

A Hungarobüro többségében izraeli állampolgárok kezében volt, a cégbírósági adatokból az derül ki, hogy több, belize-i, illetve tengerentúli brit területeken bejegyzett offshore cég mellett egy egyesült államokbeli társaság tulajdonában lévő magyar kft. is szerepel a tagok között. A legfrissebb cégbírósági adatok szerint a Hungarobüro saját tőkéje 2006-ban 56,4 millió, értékesítési árbevétele 10,4 millió forint volt. Mérleg szerinti eredménye 3,9 millió forintos veszteséget mutatott, kötelezettségállománya pedig 3,1 milliárd forintra rúgott.

Az üzemeltető is felszámolás alá került

Idén áprilisban felszámolási eljárás indult a társasházat üzemeltető City Home Residency Ingatlanberuházó és Szolgáltató Kft. ellen is. Úgy tudjuk, a lakók nem kaptak elszámolást a 2008-2009-ben befizetett közös költségről és közüzemi díjakról, a közműcégek felé is jelentős tartozása van a kft.-nek, a felszámolását azonban nem ezek, hanem az egyik szállítója kezdeményezte. Csia László felszámoló szerint az épület értékesítésében is problémát jelent a társasház - működést is veszélyeztető - zavaros helyzete.