Hétfőn kezd a tőzsdén a Járai-biztosító

2010.11.05. 07:32
Az újkori magyar tőzsde első biztosítórészvényével hétfőn kezdődik a kereskedés. A CIG Pannónia igazgatósága augusztusban döntött a tőzsdei bevezetésről, az októberi részvényjegyzés több mint kilencmilliárd forintot hozott a kasszába.

Csütörtökön bejegyezte a cégbíróság a CIG Pannónia Biztosító alaptőke-emelését, ezzel bizonyossá vált, hogy hétfőn indulhat az újkori magyar tőzsde első biztosítórészvényének kereskedése – írja a Napi Gazdaság.

A régi tőzsde 1864-es alapításától 1948-as bezárásáig a biztosítók részvényei (köztük a Pannónia elődjeként emlegetett Első Magyar Általános Biztosítóé) a bankpapírok mellett a parkett legfontosabb szereplői voltak. Igaz, a biztosítók jelentősége az egyes időszakokban eltérő volt, egy 1929-es statisztika szerint a pesti parketten forgó száz legnagyobb részvényből csak három volt biztosítótársaságé (miközben tizenhét bank és öt takarékszövetkezet papírjai voltak a százas mezőnyben, ahová még gőzmalomból is bekerült öt).

Augusztus végén jelent meg a hír, hogy a CIG igazgatósága döntött a társaság nyilvános részvénytársasággá alakításáról, alaptőke-emeléséről és tőzsdei bevezetéséről, a kérelmet szeptember elején nyújtották be a BÉT-nek. A részvényjegyzés október 11-e és 22-e között zajlott a kisbefektetők számára.

Az októberi tőkeemelés névértéken 434 millió forinttal növelte a Pannónia jegyzett tőkéjét, a 10,85 millió új részvény eladásából 9,3 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, amelyet a megfigyelők szerint mintegy négyszázalékos kibocsátói költségek terhelhetnek. A részvények zöme a 938 forintos kibocsátási árfolyamon kelt el, négymillió darabot azonban a kedvezménnyel élő jegyzők 750 forintért vehettek meg.

A forgalmazó Equilor Befektetési Zrt. ma elvégzi a jegyzett részvények allokálását, így a kereskedés hétfő reggeli indulásakor, a hagyományos ünnepi csengetés pillanatában már mind a 13 ezer új befektető számláján megjelennek a papírok. A 62 millió részvény 20 százaléka került kisbefektetőkhöz (a tőkeemelés mellett 1,5 millió részvényt az alapítók adtak el), így a kezdeti likviditás is biztosítottnak tűnik.

A CIG 2007-ben alakult meg CIG Közép-európai Biztosító Zrt. néven, és a kezdetektől tervezték a biztosító részvényeinek tőzsdei bevezetését. A vállalat igen ambiciózus tervekkel indult, hiszen már az alapításkor piacvezető pozíciót céloztak meg Magyarországon, azt pedig 5 éven belül kívánták elérni. A biztosító 2009 májusában fióktelepet nyitott Romániában, további célja a közép-kelet-európai régiós terjeszkedés.