Az adóváltozásoknak nemcsak örülni fogunk

2010.11.10. 16:12
A 2011-es adócsomag számos pozitív változása mellett – mint például a nyereségadó csökkentése vagy a cafeteria-rendszer egyszerűsítése – a minimálbér tervezett jövő évi növelése a kkv-k terheinek növekedését jelentheti. Ez pedig fékezheti a foglalkoztatottság bővülését, vagy akár a szürkegazdaság felé is elmozdíthatja a kisebb vállalkozásokat – mondta el Németh László, a K&H főosztályvezetője.

„A kis- és középvállalkozások kiemelkedően fontos szerepet játszanak a hazai foglalkoztatásban, hiszen a vállalati szektoron belül a foglalkoztatás durván kétharmadát a kkv-k adják, miközben a bérköltség jelenti a legnagyobb terhet. Egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékű minimálbér-növelés valósul meg jövőre, mivel azonban az emelés negatívan befolyásolhatja a vállalkozások egy részének bérterheit, számolni kell a leépítés kockázatával, illetve a hivatalosan bejelentett alkalmazottak számának csökkenésével.  Ez pedig megnehezítheti a magas munkanélküliség, illetve a szürkegazdaság csökkentésének tervezett megvalósulását” – mondta el a szakember.

„Bár pontos adatok nincsenek a jelenleg nem hivatalosan foglalkoztatott munkavállalók számáról, a K&H által végzett felmérésből az derül ki, hogy a vállalkozások vezetői átlagosan 38%-ban jelölték meg a teljesen fehéren működő vállalatok arányát, és a cégvezetők csupán harmada gondolja úgy, hogy a hazai vállalkozások több mint felénél van minden dolgozó hivatalosan alkalmazva. A hazai foglalkoztatottságról a mezőgazdasági cégek gondolkodnak a legpozitívabban, miközben a szolgáltató és az ipari cégek vezetői látják legnegatívabban a hivatalosan bejelentett alkalmazottak arányát” – mondta el Németh László.

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatást. A felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők alapján 10 részindexből számítják a teljes kkv bizalmi index értékét. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2010. szeptember 2-15. között történt.