Közös bélyeget bocsátott ki a magyar és az iráni Posta

2010.11.10. 15:20
Közös bélyeget bocsátott ki szerdán a Magyar és az Iráni Posta, így tisztelegve a két ország kulturális kapcsolatai előtt. A magyar sorozat már kapható, az iráni az év végén jelenik meg.

Magyarországon már kapható a 80 és 240 forintos címletű bélyegsor, az azonos tervek alapján készült iráni bélyegek megjelenésére viszont december 31-ig kell várni.

Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján a bélyegeken jász hímzésmotívumok, valamint iráni Yazdi Termeh motívumok láthatóak. A bélyegképek alnyomatát az országok hasonló nemzeti színei alkotják, a feliratok pedig perzsa, illetve magyar nyelven is olvashatók.

Baticz Barnabás bélyegei
Baticz Barnabás bélyegei

A sorozathoz tartozó alkalmi borítékot a jászberényi Jász Múzeum gyűjteményéből származó jászhímzés - tulipános rozmaring saskörmökkel - díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a bélyegsor magyar és iráni motívumainak grafikai ötvözete stilizáltan jelenik meg.

A bélyegeket Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a jászberényi városháza dísztermében ünnepélyes keretek között bocsátotta forgalomba szerdán. Az ünnepségen részt vett Saeed Seyed Agha Banihashemi, Irán magyarországi nagykövete is. A két ország közös bélyegkibocsátását és annak helyszínét az indokolta, hogy az alán eredetű, az országba a 13. század elején, a tatárok elől menekülve érkező jászok az indoeurópai népek indoiráni törzsébe, azon belül a sztyeppi irániak közé tartoznak – olvasható a Posta honlapján.

Magyarország az elmúlt években Japánnal, Romániával, Ausztriával, az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó országokkal (Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia, Szlovénia), Horvátországgal, Kínával, Törökországgal adott ki közösen bélyegeket.