Paszkál
10 °C
15 °C

Nem mindenki fizet energetikai különadót

2010.11.12. 13:16
Féltucatnyi céget vett ki az energetikai különadót fizetők köréből egy törvénymódosítás. A hétfőn elfogadott módosító újradefiniálja az energiaellátó fogalmát, így pedig olyan vállalatokat menthet fel a fizetés alól, mint a TriGránit, vagy a gáz- és áramkereskedelemmel egyaránt foglalkozó MTelekom. A félig fővárosi tulajdonban álló Budapesti Nagybani Piac egyelőre nem tudja, hogy kell-e adót fizetnie.

Néhány vállalatot érint csak az a változtatás, amellyel az ágazati különadókról szóló törvényt módosították. A számvevőszéki és költségvetési bizottság hétfőn megszavazott módosítója szerint csak azoknak a cégnek kell befizetniük az adót, amelyek energiaellátói tevékenységből nyerik nettó árbevételük legalább öt százalékát.

A Magyar Energia Hivatal honlapján megtalálható villamosenergiai-ipari és földgázipari társaságok listájából valószínűsíthető, hogy a kivételezettek között elsősorban kereskedői engedélyes cégekről lehet szó. Olyanokról, akik áramkereskedelemmel nem fő tevékenységként foglalkoznak, kereskedelmi engedélyt csak azért váltottak ki, hogy olcsóbban vehessenek áramot, és így versenyelőnyhöz jussanak.

Annak idején ezért hozták létre a BKV Trade nevű céget, és ezért váltott ki engedélyt a Trigránit, a Budapesti Nagybani Piac és a Magyar Telekom is. Ez utóbbi tavaly az E.ON-nal stratégiai megállapodást is kötött, a társaság 5-8 százalékkal olcsóbb energiát ígért.

Nem kell az 1,05 százalékos különadót fizetnie a Duna-Dráva Cement Kft-nek, bár van áramkereskedői engedélye, ez nem a főtevékenysége – mondta Molnár Bálint a cég szóvivője. Bár megkeresésünkre választ nem adtak, nehéz elképzelni, hogy akár az MTelekom, akár a Demján Sándor vezette Trigránit árbevétele öt százaléknál nagyobb részben származna energiaellátásból. A törvénymódosítás nélkül több tízmilliót kellett volna a közös kasszába fizetniük.

A félig fővárosi tulajdonú Budapesti Nagybani Piac munkatársai érdeklődésünkre nem tudták megmondani, hogy beleesnek-e a különadót fizetők körébe.

Bár a főtevékenységként nem energiával foglalkozó cégek felmentése az adó alól megérvelhető lépés, az ötszázalékos határ nehezen magyarázható. A Robin Hood-adó ilyenről még nem rendelkezett, ott az elhatárolást úgy oldották meg, hogy a kereskedői engedélyes cégeknek csak az energiaellátásból befolyó nyereségük után kellett 8 százalék adót fizetni.

A különadó legnagyobb részét a Mol fizeti majd meg, előzetes kalkulációk szerint 23 milliárd forintot kell fizetnie 2012-ig, az utána következő két évben pedig további 11,5 milliárdot. A nagy fizetők között van még az E.On és az MVM is: előbbi 24, utóbbi nagyjából 10 milliárd sarcot fizet.