A kormány decemberben elköltené a válságadót

2010.11.25. 07:19
A már korábban rekord magas, több mint kilencvenmilliárdos általános tartalékot a kormány 61 milliárd forinttal 153 milliárdra emeli. Ezt a tartalékot a kabinet szabadon költheti el. A 61 milliárd forint a távközlési cégek december 20-ig befizetendő különadója lesz.

A kormány kezdeményezésére a költségvetési bizottság fideszes többsége újabb 61 milliárd forinttal emelné az immár amúgy is rekordmagasságú, 92 milliárd forintos általános tartalékot a 2010-es büdzsében - derült ki a bizottság ülésén előterjesztett törvénymódosításból, írja a Napi Gazdaság.

A hatvanegymilliárd forint fedezete a távközlési cégek különadója lesz, amit december 20-ig fizetnek be az érintett cégek - mondta Banai Péter helyettes államtitkár.

A kormány az elmúlt hetekben már 35 milliárd forinttal megemelte az általános tartalékot a Mol rendkívüli befizetéséből - így a mostani javaslat szerint a tartalék mértéke soha nem látott mértékűre, 153 milliárd forintra emelkedik. Az általános tartalék felhasználásáról a kormány szabadon dönt, így a most megszavazott pluszpénzről is. A többlet egy részét a kormány a tervek szerint az árvízkárok rendezésére és a rendőrség plusztámogatására szánja, de ebből rendeznék a be nem fizetett nemzetközi tagdíjakat (ENSZ) és egyes költségvetési intézmények "fizetőképesség-fenntartását". A tartalék felemelésének nem az a célja, hogy új forrásokat teremtsen a kormány számára, hanem hogy a meglévő kötelezettségeit teljesítse - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A törvényjavaslatot a parlament december elején fogadhatná el - így a pluszpénz elköltésére két hete marad a kormánynak decemberben. Az ügy pikantériája, hogy a különadót csak december huszadikán fizetik az érintett cégek - így a kormány a pénzt annak beérkezése előtt elköltheti. A mostani felhatalmazással az Orbán-kormány akkora szabad pénzt kap, amit általában egy évre szokott adni a parlament a kormányának.

Az LMP szerint a pluszpénzeket az adósság csökkentésére kellene fordítani. Veres János MSZP-s képviselő azt kifogásolta, hogy a törvényjavaslat indoklása szerint a tartalék emelésére az előző kormány hibás gazdálkodása miatt van szükség - ami szerinte nem igaz. A volt pénzügyminiszter emellett utal Orbán Viktor korábbi nyilatkozataira, amit uniós partnereinek tett - vagyis hogy a kormánya tartja költségvetési hiányt és szigorú költségvetési politikát folytat. A javaslat elvileg a hiányt nem növeli - ugyanakkor meglehetősen szokatlan, hogy pár hónap alatt 94 milliárd forinttal megemeljék a tartalékot.