Felújítják a tiszadobi Andrássy-kastélyt

2010.12.09. 12:09
Összesen mintegy 2,2 milliárd forint költségből kezdődik el a tiszadobi Andrássy-kastély rekonstrukciója. A beruházás kivitelezési szerződését csütörtökön írták alá.

Az 1,7 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztést követően a 2700 négyzetméteres épület úgynevezett rendezvény-és látogatókastély funkciót fog betölteni, korhűen berendezett termeiben időszaki és állandó kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók.

Az 1880 és 1885 között épült, mára leromlott állapotú Andrássy-kastély teljes külső és belső rekonstrukción, belsőépítészeti felújításon esik át, s a beruházás keretében megújul az épületegyüttes körül fekvő, közel 15 ezer négyzetméteres kastélypark is.

Seszták Oszkár, a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat elnöke az ünnepségen elmondta: a fejlesztéssel egyedi, eddig hiányzó turisztikai attrakció jön létre a térségben, amely Gödöllővel, Fertőddel és Keszthellyel is felveheti a versenyt.

DEGER20101016126

A felújítási munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást a Harcon-KE-VÍZ konzorcium nyerte, amely a támogatási szerződés szerint 2.681 négyzetméteren végzi el a belső, míg 3200 négyzetméteren a homlokzat felújítását. A tetőszerkezet rekonstrukciója mellett korszerűsítik a csatorna- és vízhálózatot, gépészeti munkálatokat végeznek, restaurálják a kastély belső tereit.

A beruházás során a kastély 52 szobája közül többet felújítanak és korhű bútorokkal látnak el, de új kiállító-, rendezvény- és konferenciatermeket is kialakítanak. A több mint kétmilliárd forint összköltségű kiemelt projekt egyben munkahelyteremtő beruházás is, mivel a kivitelező konzorcium a felújítások során jelentős létszámú helybélinek és megyebeli lakosnak biztosít majd foglalkoztatási lehetőséget.