Iván
22 °C
39 °C

Rogán: A nyugdíjvagyon nem az embereké

2010.12.09. 10:30
Magyarország gazdaságának kedvező kilátásai hosszú távon a nemzetközi hitelminősítőket is meggyőzik majd - mondta az InfoRádióban az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke. Rogán Antal szerint abban, hogy a Moody's mégis leminősítette Magyarországot, fontos szerepet játszik az eurózóna szkeptikus jövőképe, ami miatt a hitelminősítők csak a kockázatokat veszik észre, a lehetőségeket nem. A politikus a műsorban a magán-nyugdíjpénztári vagyon sorsáról is nyilatkozott.

A mostani és a két évvel ezelőtti leminősítésben csak egyetlen dolog egyezik: a Moody's. Minden körülmény más – jelentette ki Rogán Antal az InfoRádió Aréna című műsorában. Az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke leszögezte: akkor egyértelműen romló makrogazdasági mutatók voltak Magyarországon, most viszont – és ezzel az elemzők nagy része is egyetért – javuló kilátásokkal számolhatunk.

De jó lesz nekünk

Hazánkban az Európai Unió legtöbb országával ellentétben három százalék alatti hiány és gazdasági növekedés várható jövőre, mégpedig az uniós átlag fölötti, vagy azzal megegyező mértékben. Ráadásul Magyarországon csökkenhet az államadósság, míg a legtöbb európai országban ennek növekedését várják, fejtette ki a Fidesz országgyűlési képviselője.

A politikus szerint abban, hogy a Moody's mégis leminősítette Magyarországot, fontos szerepet játszanak az eurózóna szkeptikus kilátásai, és emiatt a nemzetközi hitelminősítők csak a kockázatokat veszik észre, a lehetőségeket nem.

A kockázatot nálunk az jelenti, hogy Magyarország mennyire tudja majd tartani hosszú távon a kijelölt makrogazdasági pályát. Erről kétségkívül nekünk kell meggyőznünk a gazdaság nemzetközi szereplőit és a hitelminősítő intézeteket is - ismerte el Rogán Antal.

Ehhez még sokat kell dolgozni a jövőben, azonban eddig kevés idő volt rá, mert a válságkormányzás kellős közepén tartunk. Ilyenkor sok mindenre van idő, de legkevésbé arra, hogy mindenkivel leüljünk, és elmagyarázzuk a döntéseinket - fűzte hozzá.

A befizetés nem személyes megtakarítás

A magán-nyugdíjpénztári vagyon ügyéről Rogán Antal úgy nyilatkozott: még ma is sokan azt gondolják Magyarországon, hogy ez az ő saját megtakarításuk. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezt a pénzt az emberek nem használhatták fel bármikor, bármire.

Igazából az történt, hogy összekeverték a magán és az állami nyugdíjrendszereket. Mégpedig úgy, hogy a kötelező befizetést, amelyet amúgy az állami kasszába kellett volna betenni, átirányíthatták magánnyugdíjpénztárakba.

Megengedik, jóváírják

Ha ezt a rendszert nem vezetik be, akkor a magyar államadósság biztosan 70 százalék alatt lehetne – jelentette ki a fideszes képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy éppen ez a tény mutatta meg a rendszer makrogazdasági működésképtelenségét. Rogán Antal úgy vélekedett: ha a nyugdíjvagyonnak csak egy részét arra fordíthatjuk, hogy csökkentsük vele az államadósságot, akkor azt már az embereknek nem kell törleszteniük, például adók által.

A befizetést jóváírja az állam a nyugdíj fedezeteként, emlékeztetett Rogán Antal. Hozzátette: mostantól kezdve a nyugdíjrendszer úgy működik, hogy az adójellegű 24 százalékon felül a munkáltatón keresztül folyósított 10 százalékos egyéni befizetést az állam folyamatosan nyilvántartja, az elmúlt 12 évre visszamenőleg és a jövőben is.

Azok esetében, akiknél a magán-nyugdíjpénztári befektetés nem volt sikeres, jóváírják a veszteséget. Azoknak pedig, akik tudtak reálhozamot produkálni, megengedik, hogy azt adómentesen kivegyék.