Kifizettük a nyugdíjreformra felvett hitelt

2010.12.10. 15:15
A Horn-kormány 1998-ban hitelt vett fel, hogy befoltozza a magánnyugdíjpénztárak bevezetése miatt keletkező hiányt. Az utolsó törlesztőrészletet idén júliusban fizettük vissza, alig három hónappal a nyugdíjrendszer államosítása előtt - írja a hvg.hu.

Csak idén, alig néhány hónappal a Fidesz-kormány magánnyugdíjpénztári befizetéseket érintő döntése előtt fizette vissza Magyarország azt a világbanki hitelt, amelyet még 1998-ban vett fel a kormány a magánpénztárakat is bevezető nyugdíjreform finanszírozásához – írja a hvg.hu.

Még a Horn-kormány idején, 1998 áprilisában született meg az a hitelszerződés, amelynek keretében a Világbank 150 millió dolláros (az akkori jegybanki középárfolyamon hozzávetőleg 31,7 milliárd forintos) hitelt biztosított Magyarországnak a nyugdíjreform finanszírozásának biztosítására. A hitelkeret – amelyet Public Sector Adjustment Loan (PSAL) elnevezéssel említenek a világbanki iratok – teljes összegét 1998. június 24-én hívta le a kormány.

A hvg.hu kérdésére az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) elmondták, hogy a fix kamatozású hitel kamatlába 6,4 százalék volt. Az ÁKK szerint a hitelt a hároméves türelmi időszak lejárta után 18 részletben törlesztettük, az elsőt 2002. január 15-én, az utolsót pedig csak idén július 15-én fizettük ki, alig három hónappal azelőtt, hogy a Fidesz-kormány a nyugdíjreform visszafordításáról, illetve a magánnyugdíjpénztári vagyon állami rendszerbe való átcsatornázásáról döntött. A 12 éves futamidő alatt a magyar állam kamatkiadása összesen 74,4 millió dollár volt.

A világbanki hitel egy úgynevezett policy hitel volt, aminek az a lényege, hogy a hitelben részesült kormány a meghatározott szakmapolitikai célok keretei között szabadon használhatja fel a kapott összeget – közölték az ÁKK-nál. Az 1998-as hitelmegállapodás úgy fogalmaz, hogy a 150 millió dollár a magyar kormány átfogó nyugdíjreformmal kapcsolatos kiadásainak fedezéséhez nyújt támogatást.

"A gyorsan lehívható hitel a makrogazdasági stabilitást volt hivatott biztosítani a kormány reformprogramjának megvalósítása idejére. A nyugdíj- és egészségbiztosítási alapok összességében a teljes hitelnek közel egyötödét használták fel közvetlenül" – tették hozzá az államadósság kezelő központnál. A Világbank az 1990-as években "szerette hitelezni" Magyarországot, a PSAL-hitelkeret pedig nem volt több, mint általános devizafinanszírozási forrás – mondták a hvg.hu-nak az 1998-as megállapodást és a Világbank finanszírozási gyakorlatát közelebbről ismerők.