Magyar benzinre vágynak a szlovákok

2011.01.05. 07:51 Módosítva: 2011.01.05. 08:34
Az adóemelések miatt történelmi csúcsra emelkedtek a szlovákiai üzemanyagárak is, így az ottani autósok - legalábbis a határmenti régiókban - a lengyel, sőt, a magyar kutak felé kacsintgathatnak.

A Radicová-kormány adóemelései miatt 2011 januárjától történelmi csúcsra emelkedtek a szlovákiai üzemanyagárak – írja a Napi Gazdaság. „A benzin literje a hazai üzemanyagtöltő állomásokon átlagosan 6,5, a gázolajé 6 centtel drágult december végéhez képest” – jelezte a natankuj.sk hírportál (ez a holtankoljak.hu szlovák megfelelője).

Az áremelésekhez a 19 százalékos áfakulcs 1 százalékpontos növelésén kívül a bioüzemanyagok adókedvezményeinek a felszámolása és az ágazatot sújtó egyéb illetékek bevezetése is hozzájárult.  Ennek hatására a 95-ös oktánszámú benzin literje átlagosan 1,33 euróra, a gázolajé pedig 1,21 euróra ugrott.

A Markíza szlovák kereskedelmi televízió hétfő esti híradásában megszólaltatott autótulajdonosok szerint akik megtehetik, azok Lengyelországba mennek át tankolni, ahol a benzin literje átlagosan 15 centtel olcsóbb, sőt olyan is akadt, aki Magyarországot említette.

Ennek van is valóságalapja, hiszen hiába van szintén csúcson a magyar üzemanyagár, a szlovák árszint immár az itteni átlagot is felülmúlja.

Igaz, a lengyel példában említett, nagyjából 40 forintnak megfelelő 15 eurócentnél jóval kisebb a differencia. A kedd este érvényes 278 forintos euró-eladási valutaárfolyammal számolva ugyanis a benzin átlagára Szlovákiában 369,70, a gázolajé pedig 336,40 forintnak felel meg, míg idehaza - a holtankoljak.hu adatai szerint - 361, illetve 351 forint a középérték.

Ukrajna verhetetlen maradt

A híradások ugyan nem említették, de az árakat tekintve a legvonzóbb alternatívának a szlovák polgárok számára továbbra is Ukrajna számít. Igaz, csak azoknak, akik - csakúgy, mint sok honfitársunk - nem riadnak vissza a macerás határátkeléstől, az esetenként hosszadalmas várakozástól.

A MTI decemberi tudósítása szerint a benzin literje a Beregsurány-Asztély határállomástól mindössze néhány száz méterre található kúton mindössze 7,40 hrivnyát (194 forintot), a gázolajért pedig 6,70 hrivnyát (175,50 forint) kell fizetni.

A megkérdezett benzinkutasok távirati iroda tudósítójának elmondták: a határ közeli ukrán kutaknál vásárlók több mint 60 százaléka Magyarországról érkezik, de akad olyan kút is, amelynél 90 százalékot tesz ki a magyar vevőkör.

A magyaroknak Szerbia és Románia is vonzó

A határ menti szerbiai és romániai kutak munkatársai és a határrendészek az MTI-nek elmondták, bár a magyar és a szerbiai kutak között literenként 40-50 forintot is elérő árkülönbség van, egyelőre még kevesen vannak, akik kifejezetten a tankolás miatt mennek Szerbiába.

Ezzel szemben ahogy folyamatosan emelkedik a benzin ára, egyre többen járnak át tankolni Romániába. December közepén a benzinért 4,92 lejt (317 forint), a gázolajért 4,84 lejt (312 forint) kellett fizetni, az autógáz 2,86 lejbe (189 forint) került.

Vas megyéből egyelőre sem Ausztria, sem pedig Szlovénia irányába nem indulnak nagy számban benzinturisták, általában csak az vásárol a szomszédos országok határ menti benzinkútjain, akinek nem kell külön eurót váltania, tehát vagy odakint dolgozik, vagy egyébként is arrafelé vezet az útja.