Mennyit ér egy nyugdíjnyilatkozat?

2011.01.19. 15:14
Már jogcím nélkül is lehet nyilatkozni a pénztárválasztásról a külképviseleteken, de külön papíron kell győzködni a nyugdíjbiztosítót, hogy így is befogadja a nyilatkozatot. Ez nem nyugtatott meg egy dél-amerikai Index-olvasót, ott ugyanis ezer kilométereket kell repülőzni a pénztárválasztás miatt. Elektronikus ügyintézésre külföldön sincs lehetőség, mindenkinek személyesen kell megjelennie a diplomáciai kirendeltségeken.

Akadozik a nyugdíjnyilatkozatok leadása külföldön, írtuk nemrég, miután több külföldön élő olvasónk jelezte, hogy iskolalátogatási igazolás vagy munkaszerződés nélkül nem lehet nyilatkozni a pénztártagság megtartásáról, mert a külképviseletek egyszerűen nem veszik át a nyilatkozatokat. A nyugdíjtörvény alapján egyébként jogosan, a jogszabály ugyanis korlátozza azt a kört, akik ténylegesen leadhatják a papírokat.

A törvény szerint a tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítõ vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozhat, tartózkodási jogcímét pedig mindenkinek igazolnia kell. Emiatt azokat, akiknek külföldön csak ideiglenes munkái vannak vagy munkanélküliek, netán kismamák, a követségek elküldik.

Közvetlenül cikkünk megjelenése után már azt jelezték olvasóink, hogy a Külügyminisztérium minden külképviseletet utasított arra, hogy a megfelelő jogcímek nélkül is fogadják el a nyilatkozatokat. A lehetőséggel élőknek egy kísérő-dokumetnumot is ki kell tölteniük, ezzel tudomásul veszik, hogy semmi garancia nincs arra, hogy papírjaikat az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) be is fogadaja majd.

A Külügyminisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a levelek már cikkünk megjelenése előtt, január 6-án kimentek (arra nem kaptunk magyarázatot, hogy akkor miért nem ment gördülékenyebben a folyamat).

Azt is megtudtuk, hogy mindenkinek, aki jogcím nélkül adja le a papírokat, javasolják, hogy külön – mellékelt – nyilatkozatban indokolja meg, hogy miért kéri a "nem megfelelő jogcímen való külföldön tartózkodás ellenére a nyilatkozatának továbbítását", az indoklás azonban nem kötelező. (Nyilatkozni egyébként lehet a helyi tiszteletbeli konzulnál is, ha az adott országban van ilyen.)

14 óra repülés és két átszállás – ér ennyit a nyugdíjnyilatkozat?

A megoldás tehát továbbra sem éppen megnyugtató, nem lehet tudni, hogy az ONYF mit tesz a törvénytelenül befogadott papírokkal, ezzel kapcsolatos kérdéseinkre pedig napok óta nem kapunk választ.

Egyik Dél-Amerikából író olvasónkat egyébként a fenti opció sem nyugtatta meg. „Sokunknak eszünkbe sem jut a nyugdíjnyilatkozat személyes leadásának még a gondolata sem, ugyanis egész Dél-Amerikában csak két külképviselet létezik!” Argentínába, azon belül Buenos Airesbe kell menni Bolíviából, Chiléből, Ecuadorból, Paraguayból, Peruból és Uruguayból és persze egész Argentínából; Brazíliavárosba pedig Brazíliából, Guyanából, Kolumbiából, Suriname-ból, Venezuelából és megint csak Ecuadorból.

"Maga Brazília, mint ország is óriási és épp Sao Pauloban szünt meg a konzulátus, ahová a repülőgépek beérkeznek." Buenos Airesbe a fenti helyekről nem egyszerű eljutni, Santiago (Chile) 1500, La Paz (Bolívia) 2600, Lima (Peru) 4200 kilóméterre van.

"A Caracas (Venezuela)-Brazílváros távolság több mint 14 óra repülővel és két átszállás is van, ez az egyik leggyorsabb út! Viszont Caracasból Budapestre már 13, 5 óra alatt el lehet jutni egy átszállással."

Olvasónk szerint "a konzulátus ügyfélfogadása Buenos Airesben heti kétszer, kedden és csütörtökön van nyitva tíztől-egyig, de egy héttel korábban be kell jelentkezni. (Ez az információ jelenleg nem található a konzulátus honlapján.) Brazíliavárosban az ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján hétfőtől péntekig kilenctől-egyig van, de legalább januárban néhány fogadónapot tartanak Sao Pauloban is!"