A munkanélküliek fele 8 osztályt végzett Nógrádban

2011.01.19. 12:04
Nógrád megyében 22 százalékos volt a munkanélküliségi ráta tavaly decemberben, ez a harmadik legrosszabb arány az országban. Nagyon kedvezőtlen az álláskeresők iskolai végzettség szerinti összetétele is, az érintettek közel fele legfeljebb nyolc osztályt végzett, derül ki az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ legfrissebb elemzéséből.

Tavaly december végén 19368 álláskeresőt tartottak nyilván Nógrád megyében, 47,6 százalékuk legfeljebb 8 általános iskolai osztályt végzett. A középfokú végzettségűek teszik ki a létszám 49,8 százalékát, köztük az érettségizettek aránya 2,8 százalékkal nőtt, míg a szakmunkásképzőben végzetteké 12,1 százalékkal csökkent. A diplomások aránya 2,6 százalék.

A pályakezdők száma egy év alatt 99 fővel, 5,2 százalékkal csökkent a megyében, és mérséklődött a 20 év alattiak és az alacsony iskolai végzettségűek aránya. A munkáltatók decemberben 337 álláshelyre vonatkozó munkaerőigényt jelentettek be, 317-el kevesebbet, mint novemberben. Az álláshelyek 72 százaléka támogatott foglalkoztatásra irányult.

A támogatáshoz nem kötött új létszámigények legnagyobb számban a feldolgozóipar, azon belül a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása területéről érkeztek. A decemberi új állásajánlatok közel fele szakképzetlen segédmunkás munkakörre vonatkozott.

A munkaügyi központ elemzése arra is kitér, hogy Nógrád megyében csak minden negyedik nyilvántartott álláskereső jogosult álláskeresési járadékra vagy segélyre.