Folytatta a kamatemelést az MNB

2011.01.24. 14:01 Módosítva: 2011.01.24. 15:36
Harmadszor is 25 bázispontot, vagyis negyed százalékpontot emelt a monetáris tanács az alapkamaton, így az holnaptól 6 százalék. Szóltak érvek az emelés és a tartás mellett is.

Frissítés: nagyon szoros volt a szavazás, az ülésen három javaslat merült fel, az emelés a negyed százalékpontos csökkentést és a kamat tartását győzte le - közölte a kamatdöntés után tartott sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök. Az inflációs kockázatok - vagyis a 3 százalékos inflációs cél fölött ragadni látszó inflációs várakozások - miatt kapott többséget a kamatemelési javaslat, ismertette az MNB-elnök. Simor hozzátette: aki Magyarországon árakról, bérekről dönt, jobb, ha tudja, az MNB elkötelezett az inflációs cél elérésében, és mindent elkövet azért, hogy a várakozások ne ragadjanak be efeletti szinten. Az, hogy mi lesz egy hónap múlva, nem vetíthető ki a mostani döntésből, érzékeltette Simor, aki szerint a monetáristanács-tagok ülésről ülésre értékelik az új információkat és hozzák meg a döntést.

Simor a bankszektor helyzetéről szólva elmondta, hogy decemberben is folytatódott a lakossági és vállalati hitelállomány régóta tartó apadása. Ennek hátterében több tényező is állhat, például az, hogy a lakosság csökkenteni akarja a fennálló tartozását és ezért visszafizeti a hiteleit, újat pedig ódzkodik felvenni, ok lehet még az, hogy a bankadó miatt nagy a bizonytalanság a bankszektorban, és az is magyarázhatja a hitelállomány mérséklődését, hogy a portfolióminőség romlása folytatódott, a nem teljesítő hitelek aránya a vállalati szektorban 12, a lakosságiban 10,6 százalékra emelkedett. Egy szó mint száz, a csökkenő hitelállomány miatt ez a csatorna nem tudja támogatni a gazdasági kilábalást.

Negyed százalékpontos változtatással hat százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács a mai ülésén. Ezzel sorozatban harmadszor szigorított az MNB, az alapkamat történelmi mélypontja 5,25 százalék volt 2010 áprilisa és novembere között.

Voltak pro és kontra érvek

A monetáris tanács mostani döntésének kimenetele egyáltalán nem volt magától értetődő. Noha múlt héten két felmérés, a Portfolio.hu és a Reuters körkérdése is az emelést valószínűsítette, de ezen a véleményen levő elemzők nem voltak masszív többségben, jó néhányan a tartásra fogadtak. Szóltak érvek a kamatemelés és a változatlanul hagyás mellett is.

A legutóbbi, múlt év decemberi inflációs adat a vártnál némiképp magasabb lett. Az eurózónában lassan a kamatemelési ciklus megkezdése kerülhet előtérbe, mert az ottani infláció a toleranciasáv tetejére ugrott. Közben a lengyelek a múlt héten már elindították a monetáris szigorítást, egy eurózónabeli kamatemelési sorozattal pedig nem valószínű, hogy szembemenne a magyar jegybank. A kamatláb növelése mellett szólhatott az is, hogy ugyan a forint némiképp erősödött az euróval és a frankkal szemben az elmúlt pár hétben, de a frankárfolyam még mindig a 210 forint körüli szinten táncol, ez pedig továbbra is gyenge forintot jelent, ráadásul a kockázati felárunk alig változott az elmúlt hetekben.

Erősödött a hírre a forint

A bejelentést követően negyed órával az eurót 273,98 forinton jegyezték a jegybanki kamatdöntést közvetlenül megelőző 274,57 forintos jegyzés után. A forint árfolyama 274 alatti euró jegyzéseken kezdett hétfőn reggel, a déli órákban a forint árfolyama már 275,30-as euró jegyzéseknél állt, majd a jegybanki kamatdöntést megelőző mintegy fél órában egészen 274,50-ig erősödött. A kamatemelés bejelentése után negyed órával a dollárt 201,97 forinton jegyezték az azt megelőző 202,25 forint után, a svájci frankot 210,98 forinton 211,22 forint után, a japán jent 243,76 forinton 244,06 forint után. A déli órákban a dollárt 203 forint felett, a svájci frankot 212 forint felett, a japán jent 246 forint felett jegyezték. Az elmúlt hét utolsó napjaiban 276 forint feletti is járt az euró jegyzése.

A kamatemelési ciklus esetleges megakasztása sem lett volna azonban váratlan, legalábbis több indok szólhatott volna a tartás mellett is. Ilyen, hogy az inflációt befolyásoló és annak alakulásának egyik előrejelzőjének is számító bérdinamika nem gyorsult a múlt év végén, azaz a béremelések nem adtak okot aggodalomra. Ráadásul a kormány február közepére ígért, eddig ki nem bontott, csak körvonalaiban ismert reformcsomagja eddig óvatos bizakodással töltötte el a befektetőket. Azok közül az elemzők közül, akik a kamatemelést valószínűsítették, viszonylag sokan voltak azok is, akik nem tartották elképzelhetetlennek a kamat tartását sem. A monetáris tanács ülésen megjelent tagok száma és a tanács összetétele is befolyásolhatta a mai végkimenetelt, tekintettel arra, hogy a múlt havi ülésen, amikor emelésről döntöttek, a lazább monetáris politika vitelére hajlók közül két tag nem vett részt az ülésen.

A pontos okokat a délután 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatón Simor András jegybankelnök ismerteti, azzal egyidőben pedig a monetáris tanács is kiadja a közleményét.

Még egyszer lesz ebben az összetételben kamatdöntés

A monetáris tanács most ült össze jelenlegi összetételében utolsó előtti alkalommal. Március 1-jén a négy külsős tag mandátuma lejár, így február végén tartják változatlan formában az utolsó kamatdöntő ülést.

A kormány már be is nyújtotta a parlamenthez azt a törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kormányoldalhoz közel állókkal tölthetik fel a monetáris tanácsot, akik így többségbe kerülhetnek a Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök alkotta belső hármas felett. A kinevezési rend megváltoztatása a piaci elemzők szerint enyhébb monetáris politika vitelét hozza majd magával.

Elemzői kommentár

A piaci várakozásnak megfelelően egymás után harmadszor is 25 bázisponttal emelte az irányadó rátát a jegybank. A monetáris tanács tagjainak közelmúltbeli nyilatkozatai alapján feltehetően szoros döntés született – kommentálta a kamatemelést Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliomenedzsere szerint a döntő érv az újabb szigorítás mellett a meglehetősen rossz decemberi inflációs adat volt. A tavalyi év utolsó havi adata ugyanis arról tanúskodott, hogy az áremelkedés nemcsak a gyorsuló élelmiszer- és üzemanyagáraknak köszönhető, decemberben szokatlanul nagyot drágultak a ruházkodási cikkek, és a piaci szolgáltatások árai is hirtelen ugrottak. Bebesy szerint a jegybank részéről azért is indokolt az év eleji szigor, mert a magánszektor béralakulásában, árazásában kulcsfontosságúak az első hónapok – jó, ha az MNB demonstrálja, hogy nem tolerál a célnál magasabb drágulási ütemet.

A váratlanul alacsony növekedést mutató novemberi béradat a januártól életbe lépő adóváltozások miatt nem releváns, ennél jóval fontosabb a jövő évre vonatkozóan már megszületett minimálbéremelés mértéke. A kilátásokat illetően számos fontos esemény előtt állunk, amelyek jelentősen befolyásolhatják majd az elkövetkező időszak monetáris politikáját. A kormány februárra ígért bejelentései kulcsfontosságúak lehetnek, jelentős hangulati változást, forinterősödést idézhetnek elő, kedvező fordulat esetén így elmaradhatnak a további emelések. Értékelhető kiadási lefaragások hiányában tovább nő az esélye annak, hogy hazánkat bóvli kategóriába sorolják, és ilyen minősítés mellett rendkívül problémásnak látjuk az elkövetkező évek adósságfinanszírozását. A márciusban kinevezendő új monetáristanács-tagok működése is rendkívül fontos lesz, erőltetett kamatvágások mind a forint árfolyamában, mind az alapkamat mértékében nagy kilengéseket okozhatnak – véli az elemző.