Az államtitkár kikelt a frakcióvezető ellen

2011.01.27. 18:59
Belső konfliktushoz vezetett a kormánypártban Lázár János a megújuló energiát termelő cégek állami támogatását csökkentené módosító javaslata. Bencsik János az NFM energiaügyi államtitkára a Facebookon szakmailag és politikailag is vállalhatatlannak nevezte a fideszes frakcióvezető által benyújtott törvényjavaslatot. A minisztérium hamarosan közzéteszi szakmai álláspontját.

“Vannak helyzetek, amiket nehezen látok át, így megérteni sincs módomban. Így vagyok Lázár János módosító indítványával is, amely felülírni szándékozik azt a kompromisszumos megoldást, amelyet az elmúlt év végén hoztunk tető alá az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel. Ezzel tudtuk megakadályozni, hogy a 40 százalékos távhődíj emelésre kerüljön sor számos nagyvárosban. Lázár János javaslata mind szakmailag, mind politikailag vállalhatatlan” - írta facebook oldalán Bencsik János energiaügyi államtitkár, az Index szerdai cikkére reagálva.

Mint azt megírtuk, felháborodást és értetlenséget keltett a piaci szereplők körében Lázár János fideszes frakcióvezető pénteken benyújtott módosító javaslata, amely lényegében felülírna minden fontosabb megállapodást, amit a kormány a megújuló energiát termelő cégekkel kötött. A módosító Pécsen, Ajkán és más városokban is gondokat okozna a távhőszolgáltatásban, és több városban akár negyvenszázalékos távhőáremelkedést okozna. A Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) tegnap levélben fordult a miniszterelnökhöz és négy érintett miniszterhez.

bencsik1

A benyújtott iromány, amely az összes megújuló energia támogatását drasztikusan megvágná, teljes mértékben szembemegy minden korábbi kormányzati tervvel, ellehetetleníti a Széchenyi-terv zöldenergiás beruházásokra vonatkozó fejezeteit, és a Nemzeti Cselekvési Tervben szereplő vállalásokat is.

A módosító indokáról egyelőre csak találgatni lehet, az Index információi szerint arról Lázár nem egyeztetett a szakpolitikusokkal, és azt még a Fidesz belső köreiben is felháborodás fogadta. Ez érthető már csak annak tükrében is, hogy a távhőáremelkedés több fideszes önkormányzatot is negatívan érintene, legutóbb éppen Kósa Lajos debreceni polgármester lobbizott a kapcsoltak támogatásának életben tartásáért.

bencsik2

Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának facebookos megjegyzése ennek ellenére is meglepő. Az egyik kommentben valaki rendre is utasítja: “Jobb szeretném, ha ezeket a belső dolgokat vitával frakcióülésen rendeznék le és nem a nyilvánosság előtt... Van itt ellenszél épp elég.”

Lázár János módosító javaslat kapcsán megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, ahol közölték: azt egyelőre vizsgálják, a minisztérium hamarosan nyilvánosságra hozza szakmai álláspontját.