Borulhat a padlósfrigy

2011.01.28. 14:34
Meghiúsulhat a győri Graboplast Padlógyártó Zrt. és a lengyel Zaklady Lentex együttműködése, miután a magyar cég valószínűleg azt javasolja részvényeseinek, hogy ne folytassák a tavaly novemberi előzetes részvénycsere megállapodásból következő tranzakciót, áll a társaság pénteki közleményében.

Borulhat a Graboplast és a Lentex együttműködése, a lengyel cég ugyanis nagy értékű beruházásra vállalt kötelezettséget az állami tulajdonú Gamrat padlógyártáson kívüli üzletágában. Ez a tény ellentétes a Graboplast padlógyártási üzletágának érdekeivel és stratégiai céljaival.

A győri társaság a nyilvánosan rendelkezésre álló információk elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy a tranzakció végrehajtása nem szolgálja érdekeit, így a menedzsment egyeztetni kíván a részvényesekkel, a tranzakció elutasításának pontos indokairól, közölték. Egyben jelzik: sajnálatosnak tartják, hogy két, a piacon együtt sikeres fellépésre képes közép-kelet-európai termelővállalat ígéretes együttműködése kudarcba fulladhat.

A tavaly novemberi bejelentés alapján a győri székhelyű Graboplast Padlógyártó Zrt.  és a lengyel Lentex S.A. tulajdonosai által aláírt szándéknyilatkozatot szerint a részvénycserével történő tranzakciót követően létrejövő vállalat részvényeit bevezették volna a varsói tőzsdére. Grabo-Invest Kft., a Graboplast tulajdonosainak befektetési projektcége akkor azt közölte, hogy cég meghatározó tulajdonosa a Graboplast magyar tulajdonosi köre lesz, amely kulcsszerepet játszik majd az új cég szakmai irányításában is. A cég új központja  Dél-Lengyelországban, Lubliniecben lesz.

A tranzakció zárását - a cégek kölcsönös átvilágítását, hatósági, és banki jóváhagyást, valamint az együttműködési feltételek kidolgozását követően - 2011 márciusára várták. Úgy tervezték, hogy a Graboplast jelenlegi termékköre megmarad, továbbá kiegészül a Lentex nem padlógyártással foglalkozó műanyagipari üzletágának termékeivel.

Jancsó Péter elnök-vezérigazgató a múlt év végén a Graboplast 2010-es árbevételét - az előző évivel azonos - 15,5 milliárd forintra becsülte, és fél milliárd forintos eredményre számított.

A győri székhelyű cég működésében egyre nagyobb szerepet kap az export, az árbevételnek már 91,5 százaléka a külföldi eladásokból származott 2010-ben. Tavaly jelentős  átrendeződés történt  az exporttermékeket illetően. A járművekben, sportcsarnokokban, irodaházakban használatos  nagy kopásállóságú speciális padlók a forgalomnak már több mint a felét teszik ki, s  kisebb arányt képviselnek a PVC-padlók és a különféle parketták. A cég export piacai is átrendeződtek, növekedtek a eladások a egyebek között Kínában, Vietnámban és az Egyesült Államokban. Az idén 10-20 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak.