Kevesebbet spórolunk, mint öt éve

2011.02.02. 07:23 Módosítva: 2011.02.02. 07:29

A magyar lakosság több mint fele kevesebbet tud megtakarítani, mint öt évvel ezelőtt, és mindössze ötödük érzi úgy, hogy többet tud félretenni, mint a válság kitörése előtt. A magyarok 15 százaléka ugyanakkor semmilyen megtakarítással nem számol, és havonta 10 ezer forintnál is kevesebbet tesz félre a lakosság csaknem fele - írja a Napi az Aviva Életbiztosító felmérése alapján.

A válaszadók fele úgy érzi, nem engedhet meg magának a jelenleginél nagyobb mértékű megtakarítást, 44 százalékuk lehetőségeit valamilyen fennálló hitel törlesztése korlátozza. Ezzel párhuzamosan viszont ahol mégis nőni tud a megtakarítási képesség, ott ez valamilyen személyes, pozitív változással magyarázható.

A megtakarítási hajlandóság erősödéséhez a fogyasztói szemlélettel szemben a jövő anyagi biztonságáról való gondoskodásra, a megtakarítási képesség növeléséhez pedig állami ösztönzőkre lenne szükség - hangsúlyozta Bartók János, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Az idei szja-változások jelentősen növelhetik a társadalom bizonyos rétegeinek megtakarítási képességét. Ugyanis éppen az Aviva kutatásai mutattak rá, hogy az elmúlt évek gazdasági hullámaira adott válaszként a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága már növekedett.

A változó adórendszer miatt a lakosságnál a kormány kalkulációja szerint 308 milliárd forint maradhat. Ez sok pénzügyi intézmény figyelmét felkeltette, különösen azért, mert a nyertesek eleve a magasabb jövedelmű, többgyermekes rétegből kerülnek ki, tehát azok közül, akiknél a megtakarítási, öngondoskodási hajlandóság és a képesség is jelentősen jobb az átlagnál.

Az ügy jelentőségét azért némiképp csökktenheti, hogy egyrészt a magyar háztartások pénzügyi eszközeinek értéke a legutolsó (2010. harmadik negyedévi) adatok szerint 28,1 ezer milliárd forintra rúgott, ezen belül az átértékelődés nagyságrendje hasonlított a plusz adóforintokéhoz.

Másrészt viszont az előző év kilenc hónapja alatt a pénzügyi tranzakciók értéke 124 milliárd forint volt. Ezen a téren már a több száz milliárd forintnyi új pénz markáns változást hozhatna.