Innovációval főként a kisprojektek nyerhetnek pénzt a Széchenyi tervből

2011.02.04. 07:05
Jóval több, akár hatezer cég is kaphat támogatást innovációra az Új Széchenyi terv keretében. A korábbi pályázatoknál inkább a nagyobb beruházások voltak nyertesek.

Alapvetően új felfogásban osztanak majd támogatást az Új Széchenyi terv keretében. Az innovációt támogató pályázatok (a legtöbb tenderrel együtt márciustól lesznek elérhetők), szakítva a korábbi gyakorlattal, inkább a kisebb fejlesztésekre irányulnak - írja a Napi Gazdaság.

Az Új Magyarország fejlesztési tervben mostohagyermeknek számított a kutatás-fejlesztés - legalábbis az, hogy 2007-től mostanáig kiemelkedőnek egyáltalán nem tekinthető, 60 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Emellett az sem sarkallta a magyarországi cégeket az innovációra, hogy a pályázatok inkább a nagyobb projekteknek kedveztek. Átlagosan ugyanis egy pályázathoz százmillió forintot kaptak a jelentkezők, ami - legalább ekkora önrészt hozzátéve - viszonylag kevés társaság szempontjából mondható testre szabottnak. Összesen 580 cég kapott támogatást.

Idén jóval több forrást kaphat jóval több vállalkozás. Összesen hét pályázatra lehet majd jelentkezni, ezek közül kettő képzési, intézményi kutatási célokat szolgál, vagyis felsőoktatási intézményeknek találták ki. Nem érdemes külön projektként kezelni azokat a programokat, amelyek csak azért vannak leválasztva, mert a közép-magyarországi régió cégeinek van kialakítva. Itt a forrás és a támogatás mértéke is alacsonyabb, mint a többi régióé - összesen két ilyen pályázat van, ám azok célja, felépítése és rendszere a többi, országos lefedettségű programnak felel meg.

Összesen három, jelentős forrást biztosító pályázat érhető el márciustól: klaszterépítésre 12 milliárd forint, vállalkozások innovációjára 48 milliárd, illetve a közép-magyarországi régiónak címezve hétmilliárd. A kkv-k innovációs eredmények hasznosításának támogatására összesen 27 milliárd forintot kaphatnak, 21 milliárd forint pedig cégmérettől függetlenül használható fel komplex technológiai innováció támogatására.