Erősödnek a külföldi megtakarítások

2011.02.17. 11:16 Módosítva: 2011.02.17. 11:24
A magyar kormány lépései miatt egyre többen bizonytalanodnak el, a nyugdíjpénztári vagyon feltörése miatt pedig sokan veszélyben érzik a megtakarításukat - derül ki a Bloomberg összeállításából. Ennek is köszönhetően érezhetően növekedett azoknak a megtakarítóknak a száma, akik külföldre viszik a pénzüket, például Szlovákiába, Ausztriába vagy Svájcba. A hazai privátbankárok szerint még nem indult meg a tömeges kivándorlás, azonban határozottan erősebb a hajlandóság a külföldi megtakarítási formák iránt, még úgy is, hogy kisebb betéti kamatot lehet elérni.

A Bloombergen ma megjelent egyik cikkben Magyarországról van szó, mégpedig arról, hogy a nyugdíjváltoztatások miatt egyre több ember viszi külföldre a pénzét. A cikk Barta Péter esetével indul, aki a nyugdíjpénztári vagyon megcsapolása után döntött úgy, hogy külföldre viszi a pénzét. A cikkből nem derül ki, hogy a 35 éves magyar állampolgár mekkora összeget vitt ki, illetve hogy melyik országba, viszont a motivációi a napnál is világosabbak. Mint elmondta, "a jelenlegi jogi környezetben nem érzem biztonságban a saját megtakarításaimat, a kormány döntése miatt sok ember aggódik, megkérdőjeleződött a bizalom".

A megkérdezett bankárok is úgy vélekednek, hogy Barta Péter képviseli a kormány lépéseivel elégedetlenek egyre növekvő táborát. A bankárok szerint a lépések aláásták a piaci és üzleti bizalmat, a kormánynak pedig azon kell majd dolgoznia, hogy ezt visszaállítsa. A cikkben Európa legmagasabb bankadójáról és a nyugdíjpénztári szektorban zajló átalakításokról esik szó, miközben egy szó erejéig a médiatörvény is előkerül.

A Bloomberg cikke szerint a kormány utóbbi hónapokban mutatott teljesítménye koránt sem nyűgözte le a nagy nemzetközi intézmények, illetve az EU-t, nem beszélve a hitelminősítő intézetekről. A szokásostól eltérő gazdaságpolitikai lépések egyrészt fenyegetik a költségvetés stabilitását, másrészt aláássák a jegybank függetlenségét.

Külföldön keresnek menedéket az emberek

Egyelőre nem kezdődött meg a bankbetétek tömeges feltörése, és nem is kell erre számítani, viszont nyilvánvaló, hogy a korábbiakkal ellentétben most sokkal többen kacsingatnak a környező országokra. A Bloomberg Ausztriát hozza példaként, például a határ közelében lévő Raiffeisen fiókban két magyar dolgozó is segíti a magyar ügyfeleket az eligazodásban. A fiók vezetője szerint a friss pénzek többsége új ügyfelektől jön, és ezek között több magyar is található. A neves privátbank, a Gutmann Magyarország Rt. igazgatósági tagja, Baki Zoltán szerint is egyértelműen növekedett a magyar ügyfelek tábora 2010-ben.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy hány magyar vitte külföldre a pénzét a kormány lépései miatt, azonban hazai példák is akadnak, amik mutatják a pénz megmozdulását. Dócs János, a CIB Bank Private Banking igazgatója szerint számos ügyfeléknél észlelték, hogy a megtakarításokat külföldön akarják befektetni. Természetesen ez már egy korábban is létező jelenség volt, azonban az irány erősebb a korábbi évekhez képest, és a jövőben minden bizonnyal folytatódni fog.

A megtakarítók annak ellenére viszik ki a környező országokba a pénzüket, hogy jóval alacsonyabb kamatot kaphatnak a betéteik után, mint itthon - mondta el az MKB Alapkezelő vezérigazgatója, Daróczi Andor. Holics Balázs, a Raiffeisen private banking üzletágvezető-helyettese szerint egyes ügyfelek elbizonytalanodtak a hazai megtakarítások biztonságát illetően, és igaz nem beszélhetünk még tömeges tőkeátcsoportosításról, viszont határozottan emelkedett a pénzüket külföldre utalók tábora.