Orbánnak hálálkodnak a biomasszások

2011.02.17. 13:04

A Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) méltányolja, hogy a kormány újragondolja a zöld energiával kapcsolatos, utóbbi időszakban erős szakmai kritikát kapott javaslatokat, amelyben Lázár János frakcióvezető a megújuló energia és a kapcsolt erőművek támogatásának megkurtítását kezdeményezte, írták a biomasszások Orbán Viktorhoz írt nyílt levelükben.

A javaslat azonnal kiváltotta a piaci szereplők és egyes szakpolitikusok nemtetszését, Bencsik János energiaügyi államtitkár facebook oldalán vállalhatatlannak nevezte párttársa ötletét.

Az érintett szervezetek, így a kogenerációs erőműveket tömörítő Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET), a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE), valamint a hazai zöld energiás beruházókat képviselő Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) elsősorban azt kifogásolta, hogy a korábbi szakmai egyeztetésekkel és kompromisszumokkal ellentétes módosítás jelent meg a parlament honlapján.

Később szavaz a parlament

A kormány kérésére mégsem szavaz az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén az energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról.

A kormány a házbizottság csütörtöki ülésén jelezte, hogy további egyeztetéseket tart szükségesnek az ügyben. A törvényjavaslathoz egymástól eltérő kormánypárti módosító indítványok is érkeztek.

A biomasszások most azért mondanak köszönetet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kritikák és felvetések figyelembevételével a múlt heti siófoki frakcióülésen úgy határozott, nem döntenek egyből a módosítóról, hanem néhány héten belül mondanak véleményt. (A minisztérium több hete ígér állásfoglalást Lázár János javaslatáról.)

Az erőművek öröme azonban korai, a hétfői bizottsági ülésen a Fidesz-frakció - a kormánnyal szemben -támogatta Lázár indítványát, és Rogán Antal a bizottság vezetője is úgy nyilatkozott, még nem dőlt el semmi. Sőt másnap benyújtottak egy módosító javaslatot, amely a miniszter döntési jogkörébe sorolná a távhő árának mehatározását. Szakértők szerint elképzelhető, hogy ezzel a Lázár-javaslat távhőárdrágító hatását szeretnék megelőzni.