Milyen diplomát adjunk a gyereknek?

2011.02.24. 15:23 Módosítva: 2011.02.24. 15:23

A turisztikai, általános asszisztensi diplomával rendelkező pályakezdők legjobban fizetett huszonöt százaléka is kevesebbet kap, mint az informatikusok legrosszabbul fizetett huszonöt százaléka - derül ki egy most publikált felmérésből. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2005 óta készít kutatássorzatot arról, milyen a diplomás pályakezdők és a felsőoktatási intézmények vállalati megítélése. Az idei adatok szerint a diplomások havi bruttó átlagbére nagyjából 210 000 forint, de végzettségtől és számos tényezőtől függően nagyon széles skálán ingadozik.

A felmérés azt mutatja, hogy általánosságban nem lehet felsőoktatási túlképzésről beszélni. Ugyan vannak olyan szakmák, amik iránt tartósan csökken a kereslet - ilyen a marketinges vagy a hr-munkatárs -, más szakmák képviselői viszont már könnyebben el tudnak helyezkedni, mint a válság előtt; ez utóbbi csoportba tartoznak például az építőmérnökök (habár az építőiparral megjelenő statisztikai adatok még nem jelzik a fellendülést). Szintén nőtt az elmúlt három évben a pénzügyi területen dolgozók, könyvelők iránti foglalkoztatói igény.

Az egyes szakmák iránti munkaadói érdeklődés különbözősége a fizetési adatokban is megmutatkozik. Miközben egy pályakezdő informatikus átlagosan 270 000 forint körüli fizetésre számíthat, addig a turisztikai diplomával elhelyezkedők kezdő fizetésének középértéke a 150 000 forintot sem éri. Az informatikusok legjobban fizetett negyede átlagosan havi bruttó 383 000 forintot kap, a legrosszabbul fizetett negyede viszont csak 197 000 forintot. Igaz, ez utóbbi is magasabb, mint a turizmusban legjobban fizetettek huszonöt százalékának a 181 000 forintos átlaga, és alig marad el az asszisztensi, ügyfélkapcsolati munkát végzők legjobban keresők negyedének nagyjából 200 000 forintos átlagától.

A diplomások bérét döntően befolyásolja az, hogy a munkaadója az országnak mely régiójában tevékenykedik. Egy 250 fő fölötti külföldi tulajdonú cégnél bruttó 62 000 forint bérkülönbség lehet ugyanolyan intézményben szerzett ugyanolyan végzettségű pályakezdők között, attól függően, hogy a vállalat a közép-magyarországi vagy a dél-alföldi régióban működik-e. Jelentősen befolyásolja a béreket az is, hogy külföldi vagy magyar tulajdonú-e a cég, előbbiekben jellemzően magasabbak a keresetek, derült ki a felmérésből.