Visszamenőleg ellenőrizhetik a magánkasszák gazdálkodását

2011.02.28. 19:07
Az országgyűlés hétfőn megszavazta a a nyugdíjreformtörvény módosítását, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy az állam visszamenőleg vizsgálhassa a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását. A kasszáknak egy lépcsőben kell visszadniuk az állami rendszerbe átlépők vagyonát.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket; jövő tavasztól létrejöhet az egyéni tb-számla. Az Országgyűlés hétfőn 296 igen és 58 nem szavazat mellett fogadta el az ezeket szabályozó, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló jogszabályt.

A jogszabály felhatalmazást ad a Kehi-nek, hogy ellenőrizhesse az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magánpénztártagok portfólióját képező eszközöket és azok átadását az államnak. A hivatal feladatának ellátásához megismerhet ágazati titkokat, és a törvény külön szabályt állapít meg az ellenőrzés során megismert személyes adatok kezelésére.

A törvényjavaslatot Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott nyújtotta be. Selmeczi a parlamenti vitában azt mondta: a Kehi vizsgálja az átadás-átvétel folyamatát, az átadott vagyont, a befektetési döntéseket, visszamenőleg ellenőrizheti a működési költségeket és azt, hogy a magánpénztárak miként fektették be korábbi tagságuk vagyonát. A törvény értelmében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) együtt kell működnie a Kehivel, és adatokat kell szolgáltatnia számára az ellenőrzésekhez.

A hétfőn elfogadott törvény emellett rendelkezik arról is, hogy a PSZÁF a társadalombiztosítási (tb) egyéni számla teljes körű kialakítása érdekében az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át annak az államigazgatási szervnek, amely felelős az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért. A törvény pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát is.

Kimondták azt is: az ütemezett visszaléptetés és vagyonátadás helyett a magánnyugdíjpénztáraknak egy lépcsőben kell majd visszaadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak az állami rendszerbe átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.