Minden populista áfát csökkentene

2011.03.27. 11:50
Legutóbb a Vidékfejlesztési Minisztérium dobta be a forgalmi adócsökkentés ötletét, de szóba jött már a dohányzás, a benzinár és a cigányzene kapcsán is. Az adószakértő szerint nem vagyunk olyan helyzetben, hogy beleférjen az áfakiengedés, a bajban lévő ágazatokat más módszerekkel kellene kisegíteni. A mindenkori ellenzék minden bajt áfacsökkentéssel orvosolna, a kormányok meg általában belebuknak a dologba.

Állítólag már tavaly nyár óta foglalkozik a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az élelmiszereket érintő áfa-csökkentéssel. A tárca szakértői azt vizsgálják, hogy a lépés gazdaságfehérítő hatása mennyire tudja ellensúlyozni az adóbevétel csökkenését. A VM szerint a témában háttértanulmány is készült, ami titkos, sőt, a tárca tájékoztatása szerint a háttérszámítások még most is tartanak, miközben a minisztérium nemrég egy áfacsökkentést kezdeményező tanulmányt terjesztett a kormány elé.

A VM kérdésünkre közölte, hogy a szakértők vizsgálják az adótartalom változtatásának költségvetési, gazdasági hatásait, a vonatkozó uniós irányelveket, és áttekintik a korábbi áfa-csökkentések tapasztalatait, vagyis azt, hogy korábban volt-e hatása a fogyasztókra, csökkentek-e az árak. Kissé homályos tehát, hogy a munka milyen fázisban van, illetve, hogy a VM mennyire megalapozott tanulmányt terjesztett a kabinet elé.

A lépés költségvetési hatásai mindenesetre százmilliárdokban mérhetők. Az első forgatókönyv szerint csak a sertés- és baromfiágazat termékeinek áfája csökkenne a mai 25 és 18 százalékról a szuperkedvezményes 5 százalékos szintre. A második tervezetben már a kenyér- és tejtermékek is az 5 százalékos körbe kerülnének, a harmadik szerint pedig ide lehetne sorolni a tojást és az étolajat is.

Ahány ház

Egyébként szerte az unióban alkalmaznak kedvezményes áfakulcsokat, azt, hogy milyen termékköre alkalmazzák ezeket, politikai értékválasztás és a költségvetés állapotának kérdése. Csehországban az általános kulcs 20 százalék, de a legtöbb élelmiszer 10 százalékos kulccsal adózik, Lengyelországban csak bizonyos alapélelmiszerek vannak a 8 százalékos kedvezményes csoportban, míg náluk az általános kulcs 23 százalék.

Szlovákiában 10 és 20 százalékos áfakulcsok vannak, viszont az alapvető élelmiszerekre nincs kedvezmény, ez ott gyógyszerek, egészségügyi szolgáltatások, lapok illetve könyvek kapcsán jár. Romániában a 19 százalékos általános és a 9 százalékos kedvezményes kulcsok mellett létezik egy 5 százalékos szuperkedvezményes kör is, de az alapvető élelmiszerek itt sem kapnak semmilyen kedvezményt.

Áfaügyben az unió minden tagállama szabad kezet kap. Illetve mégsem, az általános kulcs 10 és 25 százalék kell legyen, eközött lehet mozogni föl-le, de kedvezmények szabadon adhatók. A korlátokat mi több szempontból is kihasználjuk: egyfelől az általános kulcs most 25 százalék, tehát a plafont a lehető legmagasabb szinten húztuk meg, emellett azonban nem csak egy kedvezményes 18 százalékos kulcs van a rendszerben, hanem egy szuperkedvezményes 5 százalékos kulcs is létezik.

Az élelmiszerek többsége a legmagasabb kulcs szerint adózik, 2009. július 1-től ugyanakkor a kedvezményes, 18 százalékos áfa kulcs alá tartozik a tej és egyes tejtermékek, valamint a kenyér és egyes egyéb pékáruk.

A VM számításai szerint 240 milliárddal csökkennének a költségvetés bevételei, ha az összes alapvető élelmiszerre a legalacsonyabb áfakulcs vonatkozna. A költségvetési törvény szerint az összes idei áfabevétel kicsivel 2500 milliárd forint alatt várható, a VM-javaslat ennek közel tíz százalékát  hasítaná ki, igaz, legkorábban csak a jövő évtől.

Az idők szava most nem azt mutatja, hogy nagy kedvezményeket lehessen adni az általános kulcsból, sokkal hasznosabb lenne a munkáltatói TB-t csökkenteni a foglalkoztatás felpörgetése érdekében – mondta az Indexnek a PwC adópartnere, Lőcsei Tamás. (Jelenleg ugyanis csak munkavállalói TB-plafon létezik.)

Nem így kell ezt

Ha egy ágazatot akarunk támogatni, akkor nem az áfa-csökkentés a jó megoldás, érdemes inkább célzott hazai vagy uniós forrásokat keresni erre a célra - mondja Lőcsei.

A VM három forgatókönyvének költségvetési hatása 100 és 250 milliárd forint között szóródik. A szakember szerint most sincs olyan helyzetben a magyar költségvetést, hogy ennyi bevételről le tudjon mondani.

A szaktárca ezzel szemben úgy látja, hogy az áfa-csökkentés elérheti a kitűzött célt, ha jelentősen visszaszorul a feketegazdaság, és több marad a termelők és a fogyasztók zsebében is. Ennek feltétele egy olyan rendszer megteremtése, amely lehetetlenné teszi az általános forgalmi adó csökkentéséből keletkező többlet "lenyelését" - véli a minisztérium.

Pofonok földje

A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ez az, ami egyetlen kormánynak sem sikerült elérnie. Az egyik legutóbbi nyomasztó emlék a Gyurcsány-kormány emlékezetes áfa-ügyi cikkcakkja: 2006 januárjától a fölső 25 százalékos kulcs 20 százalékra csökkent, ami egy MNB-tanulmány szerint nagyjából egy százalékkal mérsékelte az érintett termékkör árát, a haszon nagyobbik részét bizony a kereskedők nyelték le.

A választásokra időzített lépés eközben akkora lyukat ütött a költségvetésen, hogy a pénzügyi egyensúly visszabillentése érdekében a 2006-os konvergenciaprogram részeként a középső 15 százalékos kulcsot szeptembertől 20 százalékra kellet feltolni, ami az érintett termékeknél (például élelmiszereknél) komolyabb áremelkedéshez vezetett, mint amekkora a csökkenés volt korábban. (Áfaváltozások aztán a későbbi években is voltak.)

Populisták terepe

Nem csak a VM szakértői feledkeztek meg a gyurcsányi kudarcról, maguk a szocialisták is áfacsökkentést követelnek. Utóbbiak nemrég a mezőgazdasági bizottságban fejtették ki, hogy kedvezményes körbe kell sorolni az alapvető élelmiszereket, mert ez visszaszorítaná a feketegazdaságot és enyhítené a megélhetési gondokat. A szocialisták egyébként már novemberben is arról beszéltek, hogy eljött az áfacsökkentés ideje, mert „senkit nem hagyhatunk az út szélén”.

A Jobbik mindenkit megelőzve augusztusban trombitált össze sajtótájékoztatót a témában. A radikálisok ezzel a módszerrel akartak „nagyobb szabadságot adni a helyi élelmiszer-kereskedelemnek”, illetve a Fideszt is emlékeztették a még ellenzékben tett követeléseire.

A portfolio.hu elemzése szerint a politikusok azért szeretik ennyire az áfatémát, mert ez az adólépés látszólag senkinek nem fáj, miközben eltérő mértékben ugyan, de a termelők, a kereskedők és a fogyasztók is jól járnak a dologgal.

A slágeradó

Az új parlamentben az áfa-kérdés szinte állandóan napirenden van ilyen-olyan témákban. Legutóbb a dohányosok megregulázása kapcsán merült fel, hogy a költségvetés bevételi oldalának stabilitása átmenetileg fontosabb a nemdohányzók védelménél. Cigerettavásárláskor a jövedéki adó mellett az áfát is megfizetik a dohányosok, ez évente több-tízmilliárdos nagyságrendű bevételt jelent a költségvetésnek, amihez az NGM egyelőre ragaszkodik.

Az üzemanyagárak is összekapcsolódnak az áfaüggyel (illetve szintén a jövedéki adóval). Egy liter benzin adótartalma 190 forint fölött van, ez rengeteg, de európai viszonylatban nem számít kiugrónak. A politikusoktól mindenki a sarc csökkentését várja - ezt a várakozást egyébként a Fidesz meg is alapozta ellenzékiként tett nyilatkozataival - de a kormány visszatáncolt korábbi ígéreteitől.

Áfaügyi áttörést az utóbbi időben csak a cigányzenészek értek el. A prímások kijárták a kormánynál, hogy szolgáltatásukat a 25 százalékos áfakörből az 5 százalékos körbe sorolják át.