Mindenkinek kölcsön kell a munkás?

2011.04.11. 07:04

A tavalyi erőteljes, 20 százalékos növekedés után idén is hasonló ütemben bővülhet munkaerő-kölcsönzési üzletágunk forgalma, még ha a japán katasztrófát követően jelenleg partnereink egy része alkatrész-ellátási problémákkal is küzd − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Vég Ottó, az Adecco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A konjunktúrát épp kihasználó autó- és elektronikai ipari partnerüktől is érkezett már olyan visszajelzés, hogy ha nem sikerül megoldaniuk az alkatrész-ellátást a következő negyedévben, akkor kénytelenek lesznek a meglévő kölcsönzött állománnyal megoldani a gyártást, tette hozzá. Mindezek ellenére, elsősorban az új partnerek révén, továbbra is erőteljesen növekszik a kölcsönzött létszámuk.

Az Adecco tavaly rendkívül jó évet zárt, a 2009-es 12 milliárd után tavaly 14 milliárd forint árbevételt ért el. Ezzel  a piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. A kölcsönző vállalkozásokra kirótt rehabilitációshozzájárulás-fizetési kötelezettség miatti többletköltséget nem nagyon sikerült elismertetni az erősen spórolásra berendezkedett megrendelőkkel és a kölcsönzési díjat sem voltak képesek emelni. Ugyanakkor több partnerrel is elindult az együttműködés a megváltozott munkaképességű dolgozók kiközvetítésében − tette hozzá Vég Ottó.

A kölcsönzött létszámot tekintve (több mint ötezer dolgozó) a 2009 óta tudatosan épített többszintű értékesítési stratégiának köszönhetően az Adecco tavaly meghaladta a válság előtti csúcsot is. Ám különbség, hogy a kölcsönzés időtartama erősebben kötődik a cégek aktuális rendelésállományaihoz. A leggyakoribb a három-hat hónapos szerződés. Elsősorban az elektronikai, autóipari és a shared service centert üzemeltető partnereik igényeltek jelentősebb számban kölcsönzött munkaerőt.

A cég teljes tavalyi növekedésének nagy részét a kölcsönzés adta, míg a  közvetítés kevésbé bővült. A bizonytalanabb üzleti kilátások miatt a munkaadók inkább a rugalmasabb kölcsönzést választották akár a határozott idős munkaszerződések helyett is. Az elmúlt év végén azonban már élénkülni kezdett a közvetítői üzletág is, főleg a szellemi munkakörökbe kerestek dolgozókat a megrendelők − mondta Vég Ottó.