Matolcsy: Senki nem kerülhet utcára

2011.04.13. 14:33 Módosítva: 2011.04.13. 15:40
A mostani 270 helyett 90 nap lesz jövő január elsejétől a munkanélküliek ellátása - jelentette be Matolcsy György a szerdai kormányülés után. A kabinet most döntött a konvergenciaprogramról, amit pénteken nyújt be Brüsszelnek. A kormány úgy számol, hogy a legrosszabb esetben is 3-4 százalékos lesz a gazdasági növekedés a következő években, és az államadósság 2014-re az akkori GDP 65-70 százalékára csökken.

Az államtól 90 napnál hosszabban nem kap senki támogatást, közmunkásként vagy a piacon kell mindenkinek munkalehetőséget találnia – jelentette be Matolcsy György. A gazdasági miniszter a kormányülésen véglegesített, a Széll Kálmán-tervben foglalt célokhoz kapcsolódó konkrét intézkedéseket ígérő konvergenciaprogramot ismertetve elmondta: 270 napról csökkentik 90-re az álláskeresési járadék folyósításának idejét.

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

A változás jövő január elsején lép életbe, a Széll Kálmán tervben szereplő intézkedések többségéhez hasonlóan. A kormánydöntés értelmében az álláskeresési járadék összege az első hónapban az addigi bér 90, a másodikban 80, a harmadik hónapban 70 százaléka lesz, mondta a miniszter.

A kormány 2014 végéig 300 000 új adózó munkahelyet szeretne látni. Ebből 100-150 ezer a közmunka területén jöhet létre, és nagyjából ugyanennyit hoz létre a piac. Utóbbi részben a fehéredés miatt, amitől 50 000 munkahelyet várnak.

Folytatják a nyugdíjrendszer reformját. Matolcsy szerint a korhatár alatti nyugdíjazást fel kell váltani olyan munkakínálattal, ami a munkavégzésre ösztönöz. Emellett teljes felülvizsgálatot hirdetnek a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasoknál: a nagyjából 350 000 ezer emberből 100-150 ezer ember térjen vissza a munka világába, akár közmunkában vagy részmunkaidőben, mondta a miniszter. Ugyanakkor jelezte, a már korengedménnyel vagy korkedvezménnyel nyugdíjazottak nyugdíjazását nem vizsgálják felül, csak a rokkantnyugdíjasokét.

Amikor minden kiderül

"A 2011. április 15-én nyilvánosságra kerülő Konvergencia Program tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint a fiskális egyensúly biztosítása érdekében elengedhetetlenek. A Konvergencia Program részletesen beszámol azokról a lépésekről, amelyeket a kormány az egyes kritikus területeken (önkormányzati rendszer, nyugdíj jellegű ellátások, szociális rendszer, közpénzügyek, közösségi közlekedés) a költségvetési szempontok figyelembe vételével kíván tenni 2011-ben" - közölte az NGM április 1-én.

A foglalkoztatás felpörgetéséhez kapcsolódik a felsőoktatás átalakítása. A műszaki értelmiségi pályára készülő hallgatók aránya a környező országokban 10 százalék körüli, nálunk alig 5 százalék fölött, ezen változtatni kell, nincs elég mérnök az országban, mondta Matolcsy György. A cél, hogy a műszaki és természettudományos képzésben résztvevők aránya a ciklus végére a kétszeresére nőjön. De ezt nem egy hónap vagy egy év alatt érik el, a 2012 szeptemberében induló oktatási évben már módosított finanszírozási arányok lesznek

Az elhangzottakból érdemi újdonságot csak az álláskeresési járadék idejének lerövidítése és összegének mértéke jelent, eddig csak tippelni lehetett: 180 napra vagy 90 napra csökkentik a jogosultságot. Matolcsy lényegében a már korábban ismertett célokat ismételte meg a gyógyszerkassza és a devizahitelesek ügyében.

A gyógyszerkassza 2013-ra a mostani 343 milliárdnál 120 milliárddal lehet kisebb. Matolcsy elmondta, ma csak 100 milliárd forintot költünk generikus gyógyszerekre, 240 milliárd innovatív gyógyszerek támogatására megy el, pedig ez utóbbival külföldi gyógyszerek importját finanszírozzuk. A miniszter szerint ilyen rendszer nem működik sehol, ez igazságtalan és pazarló. Az intézkedések között szerepel az orvoslátogatói díjtétel duplájára növelése, emellett a gyógyszercégeket terhelő 12 százalékos adó 18 százalékra növelése.

A közösségi közlekedéssel kapcsolatban elhangzott: 2012-ben 45, 2013-ban 60 milliárd forinttal csökkenhet a MÁV költségvetési támogatási igénye. Ez részben az állam által átvállalt adósságok kamatterhének megspórolásából, részben szerkezeti átalakításokból jön össze, de "jól működő szárnyvonalakat továbbra sem akar bezárni a kormány".

Mentenék a devizahiteleseket és gyorsítanák a hitelezést

Az eddigi szakértői egyeztetések után megindulnak a hivatalos tárgyalások a kormány és a Bankszövetség között, jelentette be Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormánytól kapott felhatalmazása komplex megállapodásra vonatkozik. Ennek  legfontosabb elemei:

1. Megoldás a jelzáloghitelesek problémájára három szempont betartásával: a devizahitelesek törlesztői kiszámíthatóak legyenek; egy család sem kerülhet utcára; a terheket a bankszektor, az állam és az ügyfelek közösen viseljék.

2, A kkv-k finanszírozása és fejlődése szermpontjából fontos
hitelezés újrainduljon.

3. kiemelt cél a lakáshoz jutás és a lakásépítés, az otthonteremtési
programhoz közös stratégia kell.

4. a lakosságnak hosszú távú megtakarításai legyenek, ehhez szoros együttműködés kell.

Jó esetben 4-6 százalékos növekedést vár a kormány

Magyarország két gazdasági növekedési pályával számol a konvergenciatervben. Van egy nagyon óvatos, nagyon konzervatív, ami azzal számol, hogy sok a bizonytalanság az eurózónában és a világban. Ez 3-4 százalékos növekedési sávot vázol fel. A másik, kívánatos pálya úgy számol – a gazdaságpolitikai eszközeivel ezt támogatják –, hogy Magyarország 2013-2014-re a 4-6 százalékos növekedési sávba kerül. Ez jövőre 3,5 százalékos, 2014-ben már 5 százalék fölötti növekedést jelentene.

Mindkét növekedési pálya mellett képesek leszünk tartani a programban vázolt deficitcélt, újabb intézkedésekre 3 százalékos növekedés mellett sincsen szükség – hangsúlyozta Matolcsy. Bár az idén 2% körüli többlet lehet a költségvetésben a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt, de ennek ellenére tartjuk magunkat a 2,94%-os deficithez. Jövőre ez 2,5, 2013-ra 2,2, 2014-re 1,9, 2015-re1,5 százalékra csökkenhet.