Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Elég volt a bankok akcióiból!

2011.05.05. 07:04

Az új követelményeknek megfelelő likviditási mutatók elérése a szabályozói teendők mellett a bankrendszertől is erőfeszítést igényel − figyelmeztetett vezetői körlevélben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), írja a Napi Gazdaság.

A felügyelet szerint a Bázel III európai szabályozáshoz alkalmazkodás érdekében már most kiemelt figyelmet igényel néhány terület. Ilyen például az, hogy betéti akciók helyett a stabilabb saját folyószámlás ügyfelekre támaszkodjon a hitelintézeti forrásgyűjtés.

A kis- és közepes vállalati ügyfélkörnél a szegmentáció fontosságát hangsúlyozzák, a nagyvállalatokhoz képest e szektor betéteire biztosabban és hosszabb távon lehet számítani. A nagyvállalatoknál és a közszféra intézményeinél a körlevél szerint a hitelintézeteknek törekedniük kell az ügyfélkapcsolatot szorosabbá fűző pénzügyi szolgáltatások kialakítására (letétkezelés, klíringelszámolás, cash-menedzsment).

A PSZÁF-körlevél is kitért arra − a jegybank (MNB) stabilitási jelentésében jelentős kockázatként azonosított jelenségre −, hogy elsősorban a külföldi források rövidülése miatt romlik a hazai bankszektorban a lejárati összhang.

Az MNB sajtóosztályán a Napi Gazdaság kérdésére hangsúlyozták: a bankoknak az európai szabályozás bevezetése előtt szükséges lenne tudatosan csökkenteniük az eszközök és a források közötti lejárati eltérés mértékét, a pénzügyi stabilitásért felelős hatóságoknak pedig célszerű átgondolniuk, hogy bevezessék a lejárati kockázatok csökkentését célzó makroprudenciális szabályozást.