Elfagyott a szabolcsi gyümölcstermés nagy része

2011.05.08. 17:06 Módosítva: 2011.05.08. 17:06

Tárgyalásokat kezdenek az agrártárcával a fagykárt szenvedett szabolcsi gazdák ügyében a térség országgyűlési képviselői, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - jelentette be Jakab István, a szervezet elnöke vasárnap Balkányban, miután átvette a gazdálkodók erről szóló kérelmét.

A péntekre virradóra mért mínusz 2, mínusz 8 fokos fagy a mezőgazdasági ültetvényekben és a gyümölcsösökben komoly károkat okozott, főként a Dél-Nyírségben, valamint Kisvárda és Vásárosnamény környékén, ahol az eddigi adatok alapján száz százalékos a kár, és gyakorlatilag a teljes idei gyümölcstermés elpusztult.

A fagykárok felmérését hétfőn kezdi meg a szakértőkből álló bizottság, amely várhatóan csütörtökre közöl majd előzetes adatokat - mondta Wachal Kálmán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője.

A gazdák kérelmükben a károk felmérésének gyorsítását kérik, valamint javaslatot tesznek arra, hogy a gyümölcstermelők a befektetési összeg nagyságához mérten nagyobb kockázatviselési díjjal járuljanak hozzá a befizetési alaphoz.

A kárenyhítésre fordítható összeg ugyanakkor csak úgy növekedhet, ha a kormány is ugyanilyen nagyságú összeget vállal be - jelezte Rácz Imre.