Jenő
-3 °C
6 °C

Elfagyott a kajszibarack Északkelet-Magyarországon

2007.05.02. 13:47
A keddrõl szerdára virradó éjszakai fagy miatt szinte teljesen elfagyott a kajszitermés Kelet- és Északkelet-Magyarországon, de nincs olyan gyümölcs, amelyet ne károsított volna a néhol mínusz 7 fokot is elérõ hideg, mondta el Szabó József, a FruitVeB Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI-nek.

Az idei gyümölcstermésben jelentõs károkat okozott már a múlt hétvégi éjszakai fagy is, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kertekben akkor az alma- és a kajszitermés 70-90 százaléka károsodott. Szabó József elmondta, hogy az ilyen alacsony hõmérséklet ebben az idõszakban rendkívülinek számít, alig 10 évente fordul elõ. A károk tényleges felmérése eltarthat egy-két hétig, de a szakember szerint nem zárható ki, hogy eléri a több milliárd forintot. Szabó József a károk enyhítését csak állami segítséggel tartotta megvalósíthatónak.

Kiss Gábor, a legjelentõsebb hazai kajszitermesztõket egyesítõ szervezet, a Gyümölcsért Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta: a szervezet 55 tagja mintegy 240 hektáron foglalkozik kajszitermesztéssel, a termés mintegy 90 százalékát vitte el a fagy. Hozzátette: a termelõk általában nem rendelkeznek ilyen káreseményre vonatkozó biztosítással, mert a tõkeszegény vállalkozók nem tudják vállalni, hogy kifizessék a várható bevételük akár 30 százalékát is elérõ biztosítási összeget.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, fideszes képviselõ a vasárnapi fagyot követõen katasztrófának nevezte a kialakult helyzetet. Elmondta: a pontos kárt a szakembereknek kell felmérniük, s a kárenyhítés mértékére annak ismeretében a termékpálya bizottságnak kell javaslatot tennie a kabinet számára.

Hozzátette, kezdeményezik a szabolcsi kormánypárti képviselõk összehívását egy tanácskozásra. "Olyan súlyú ügyrõl van szó, amely egy asztalhoz parancsol minden politikai erõt" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?