Csökken az üzemanyag ára

2011.05.09. 13:55
A Mol szerdán bruttó 6 forinttal csökkenti a benzin nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolajé 10 forinttal kerül lejjebb. A változás oka, hogy a benzin és a gázolaj forintban mért jegyzésára egyaránt nagyot esett az utóbbi napokban.

Szerdán 6 forinttal csökkeni a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolajé 10 forinttal került majd lejjebb, tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 365,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 344,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű árcsökkenéssel szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 382-383 forintos literenkénti áron, míg a gázolajat 361-362 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok. A gázolaj esetében a mostanihoz hasonló, kétszámjegyű zuhanásra utoljára 2008 decemberében volt példa.

Az üzemanyagárak jelentős mértékű csökkenését az olajár múlt héten tapasztalt esése és az ezzel párhuzamosan lejjebb kerülő benzin és gázolaj jegyzésárak magyarázzák.

A benzin árát döntően az befolyásolja, hogyan alakul a forint és dollár árfolyama, és az, hogy mennyivel nő az olaj ára. Ezeken kívül még a jövedéki adó és az áfa épül bele az árba. Tavaly január elsején még az adóemelés miatt nőtt meg drasztikusan az üzemanyagok ára, azóta viszont csak az első két tényező alakította az árakat. Ha a forint gyengül, vagy nő az olaj ára, akkor a fogyasztói árnak nemcsak a kvázi termelői árrésze emelkedik: az áfa is a megemelkedett összeget növeli.