János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Strasbourgban mentené a pénztártagokat a Helsinki Bizottság

2011.05.11. 11:15 Módosítva: 2011.05.11. 11:18
A jogvédő szervezet 12 munkatársa az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult. Szerintük ugyanis diszkriminatív, hogy a magánpénztártagoktól úgy szed nyugdíjjárulékot a magyar állam, hogy közben nem ismeri el a nyugdíjak megállapításánál a szolgálati idejüket.

A Magyar Helsinki Bizottság tucatnyi munkatársa azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert idén decembertől bár bérük negyedét elszedi az állam és nyugdíjakra költi, az ő szolgálati éveiket innentől kezdve nem ismeri el, tehát hiába fizetnek nyugdíjjárulékot, nyugdíjasként a valósnál alacsonyabb állami nyugdíjat kapnak majd, vagy egyáltalán nem kapnak majd semmit (ha nem gyűlt össze a résznyugdíjhoz szükséges 15 év szolgálati idejük).

A Helsinki Bizottság munkatársai azt mondják, hogy az a kormányzati érvelés, miszerint a pénztártagok kiszerződtek az állami rendszerből, badarság, hiszen, ha kiszerződtek volna, akkor járulékot sem kellene többé fizessenek. A valóságban azonban kell, ez pedig bizonyítja, hogy jogviszonyban állnak az állami nyugdíjalappal - állítják.(A pénztártagok bruttó bérének 24 százalékát a munkaadó változalanul elutalja az állami nyugdíjalapba, tehát nem kevés pénzről van szó.)

Kifogások, érvek

A Helsinki Bizottság szerint nem lehet elvenni a pénztártagoktól a szolgálati időt, mert:

- mivel járulékot fizetnek, ezért továbbra is fennál a jogviszonyuk az állami nyugdíjalappal, tehát nem igaz, hogy kiszerződtek

- sérti a hátrányos megkülönböztetés európai tilalmát

- a nyugdíjjogosultság egyértelműen és nagyon határozottan magántulajdon

- a megkülönböztetést semmilyen nyomós indokkal vagy állami érdekkel nem lehet alátámasztani

- a visszalépés lehetőségét nem diszkriminatív szabályozással is meg lehetett volna teremteni

A jogvédők azt is mondják, hogy a szolgálati idő beszámításának megvonása sérti a hátrányos megkülönböztetés minden európai államra kötelező tilalmát. Emelett - és ebben eddig a magyar Alkotmánybíróság sem volt kivétel - az európai joggyakorlatban, illetve az EJEB joggyakorlatában mindig is egyértelmű volt, hogy a nyugdíjjogosultság magántulajdon, amit védeni kell. A Helsinki Bizottság emlékeztet, hogy minden nemzetközi bírósági döntés egyértelmű abban is, hogy a szolgálati idő tekintetében tett megkülönböztetés nyomós indok hiányában sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A Helsinki Bizottság szerint (és ezt a EJEB-nek is megírták) a hátrányos megkülönböztetést semmilyen állami érdek vagy egyéb elfogadható ésszerű indok nem támasztja alá. Azzal ugyanis, hogy az érintettek nem szereznek szolgálati időt, az állam legfeljebb évtizedek múlva spórol, amikor majd a magánnyugdíjpénztárak tagjai elérik a nyugdíjkorhatárt, így a szabályozás az aktuális költségvetési problémák kezelésére önmagában nem alkalmas. A visszalépés lehetőségét, a választás szabadságát ugyanakkor nem diszkriminatív szabályozással is meg lehetett volna teremteni - állítják.

Ezért a Helsinki Bizottság munkatársai együtt kérik az EJEB-et, hogy mondja ki, a szolgálati idő megvonása sérti az emberi jogi egyezményt, illetve ítéljen meg számukra igazságos elégtételt a diszkriminációért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!