A Spar szerint a lisztminőség a gyártó felelőssége

2011.05.13. 17:01 Módosítva: 2011.05.13. 17:02

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. álláspontja szerint amennyiben igaznak bizonyul az információ arról, hogy a megengedettnél nagyobb mértékben tartalmazott toxint az üzletláncnál forgalomba került liszt, az mindenképpen a gyártó felelőssége lenne, és nem a kereskedőé.

A társaság pénteken közleményben reagált arra, hogy a Figyelő cikke szerint F2-toxinnal szennyezett lisztet vásároltak egy Spar-üzletben. "A Sparnak mint kereskedőnek nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során" - hangsúlyozta a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.

A cég állásfoglalásában jelzi: a jogszabályokban meghatározott előírások szerinti minőségű terméket, és arra vonatkozó garanciát kér a szállítóktól. Ugyanakkor jelezte: a természetesen ebben az esetben is a cégcsoport a szükséges intézkedéseket megteszi. A Spar felszólította a lisztet előállító Pannonmill céget, hogy haladéktalanul, hitelt érdemlően nyilatkozzon a szállított liszt minőségéről.

A PannonMill szerint határérték alatti a toxintartalom

A Pannonmill Malomipari Zrt. visszautasítja a Figyelő csütörtöki számában a Komáromi búza finomliszt F2 toxintartalmára vonatkozó állításokat, a vállalat helyreigazítást kért a hetilaptól, illetve a jó hírnév megsértése miatt jogi lépeseket fontolgat.

A PannonMill közleményében azt írta: a hetilap újságírója által vásárolt lisztet bevizsgáltatta két független akkreditált laboratóriumban, és mindkét vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a mért eredmények az EU által előírt határérték alatt maradtak. A vállalat a cikk megjelenését követően megkereste a Figyelő szerkesztőségét, hogy a külső laborvizsgálati jegyzőkönyvet a Pannonmill is megismerhesse. A vizsgálati jegyzőkönyv átadását viszont a szerkesztőség megtagadta.

A közlemény tájékoztat arról, hogy ugyanakkor a szerkesztőség közjegyző előtt hitelesített, lezárt csomagolásban átadta az azonos vásárlásból származó mintákat egy letétkezelő ügyvédnek, aki azokat két független laboratóriumhoz eljuttatta. Ezt követően a Pannonmill a mintákat bevizsgáltatta és vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a mért F2 toxin értékek minden esetben az EU által előírt határérték alatt maradtak.

A Pannonmill közleményében ismerteti: a DON-toxinra saját erőből négylépcsős vizsgálatsorozatot működtet, az F2 toxinra pedig külsős laboratóriumban végez rendszeres vizsgálatokat. Sem a belső, sem pedig a külső vizsgálatok nem mutattak ki eddig határérték-túllépést. A vállalat minőségbiztosítási rendszere korszerű és alapos, termékei pedig továbbra is biztonságosak és megbízhatóak - hangsúlyozzák a közleményben.