Megszaporodnak a toxinvizsgálatok

2011.05.13. 14:51 Módosítva: 2011.05.13. 15:16

Sűrűbben vizsgálja az élelmiszerhatóság a toxinok jelenlétét a gabonatartalmú élelmiszerekben, mivel nőtt a méreganyagok jelenlétének kockázata.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a nagyobb kockázat miatt az április 1-je óta hatályos idei monitoring tervben megemelték a DON-toxinra vonatkozó vizsgálatok számát 25 százalékkal az előző évihez viszonyítva.

A sajtótájékoztatót azért tartotta az MgSzH első embere, mert a Figyelő című hetilap a héten arról írt, hogy fuzáriummal fertőzött lisztet találtak a lap munkatársai, amit egy általuk elvégeztetett független laboratóriumi ellenőrzés támaszt alá.

Bognár Lajos tájékoztatása szerint az ellenőrzéseket a gombák által termelt méreganyagokra, a mikotoxinokra, illetve a különösen veszélyes DON-toxinra vonatkozóan végzik sűrűbben. Az ellenőrzések számát azért emelte fel az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság, mivel a múlt évben csapadékosabb volt az időjárás a szokásosnál, ami kedvezett a gabona gombafertőzésének.

Az idén 375 élelmiszermintát vizsgálnak meg, hogy tartalmaz-e az előírtnál több DON-toxint.

A múlt évi monitoring tervben 684 mintát ellenőriztek az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek, a mintákon 791 mikotoxinra vonatkozó ellenőrzést végeztek el. Kétszázkilencvenkilenc esetben vizsgálták a termékeket DON-toxinra, és 17 esetben találtak határértéket meghaladó mennyiségű méreganyagot az élelmiszerekben. Az érintett élelmiszereket kivonták a forgalomból és megsemmisítették.

Bognár Lajos jelezte: az élelmiszergyártóknak kötelességük biztosítani, hogy az általuk feldolgozott alapanyagok mindenféle szennyeződéstől mentesek legyenek. Tilos az esetlegesen fuzáriummal fertőzött gabona úgynevezett hígítása, azaz keverése fuzáriumtól mentes gabonával.

Újságírói kérdésre válaszolva az MgSzH megbízott elnöke közölte: az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság vizsgálatot indít a Figyelő cikke alapján. Jelezte, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztatják a nyilvánosságot. Emlékeztetett arra, hogy a kisgyermekek által fogyasztott érintett élelmiszereket szigorúbban vizsgálják a hatósági ellenőrök, mivel ez a korosztály veszélyeztetettebb.

Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.