Vizsgálat indult a mérgező ostya ügyében

2011.04.11. 12:47

Hatósági vizsgálat indult a fuzáriummal szennyezett Ziegler ostya ügyében - írja közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A fertőzéssel szennyezett termékeket visszavonták a forgalomból és megsemmisítik.

Az Európai Unió tagállamai által működtetett, az élelmiszerek és takarmányok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül március 4-én érkezett német bejelentés arról, hogy a magyar Eredeti Ziegler Ostya Kft. sajtos tallérjában DON-toxin szennyezettséget találtak. Az élelmiszerelőállítónál végzett hatósági vizsgálat megállapította, hogy a bejelentésben jelzett tételek többségét egy németországi céghez szállították, kisebb részét pedig Magyarországon értékesítették.

Az előállító visszahívta a termékeket a magyarországi üzletekből és a külföldi partnertől is. Az osztrák hatóság április 7-én tett hivatalos bejelentést a szennyezett termékről. Ennek alapján a kifogásolt tételekre és a magyar előállítónál található alapanyagra és késztermékekre vonatkozó hatósági eljárás indult. A DON-toxinnal szennyezett termékeket megsemmisítik.

A Fusarium gombafajok által termelt DON-toxin (deoxinivalenol) általában kisszemű gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs, zab) és feldolgozott gabona termékekben (kenyér, maláta, sör) fordulhat elő. A toxin a határértéknél lényegesen nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztva okoz egészségkárosodást, kivételesen az érzékenyebb embereknél émelygést, hányást, esetleg hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat.  • Tippek
  • Árfolyam