Így spórol a kormány

2011.05.24. 07:47

Áprilisban új csúcsot döntött a költségvetési intézmények tartozása: az előző hónaphoz képest 3,7 milliárd forinttal nőtt, így 41,6 milliárd forintra ugrott, írja a Napi Gazdaság. A hirtelen növekedés a kedvező áprilisi államháztartási adattal magyarázható: a negyedik hónapban 75 milliárdos szufficit keletkezett az államháztartásban, főként a kiadások visszafogásának köszönhetően.

A 41,6 milliárd forintos kifizetetlen és lejárt számlaállomány abszolút rekord a kincstár történetében. A kincstár adatai szerint az állammal szemben fennálló tartozás 800 millió forint, mértéke százmillióval nőtt. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány áprilisban 40,9 milliárd forint volt, ami 3,6 milliárddal nagyobb az előző havi mértéknél.

Az összes adósság 38 százaléka a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél jelentkezik, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél (8,9 milliárd forint), a Pécsi Tudományegyetem tartozása hatmilliárd forint. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 8,1 milliárdos adósságából 6,7 milliárd a tárcához tartozó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kötődik.

Tartós adóssággondokkal küzd a Honvédelmi Minisztérium is, a Honvéd Kórház (Állami Egészségügyi Központ) 6,6 milliárd forintos lejárt tartozással rendelkezik.

Évek óta finanszírozási problémákkal küzdenek a rendőrkapitányságok, a 21 megyei és országos intézményből legalább hét küzd lejárt tartozásokkal, ugyanakkor a 436 költségvetési intézmény közül 46 nem küldte meg a kincstárnak az adatokat, további 15 pedig hibásan teljesítette az adatszolgáltatást.

A kincstár képtelen a kifizetetlen számlaállományt tartósan negyvenmilliárd forint alá szorítani, holott az elmúlt években ez inkább a 15-20 milliárdos sávban volt, ráadásul csak a már lejárt szállítói számlák adatait közlik. A költségvetési intézmények emellett - különböző trükköket alkalmazva - az utóbbi hónapokban rendre hat-kilenc hónapos csúszással fizetnek.