Mégis kezelhetnek magáncégek közadatot?

2011.05.31. 07:49

Mégsem szeretné állami kézben tartani a kormány a közadatok tárolását. Tavaly decemberben szavazta meg az országgyűlés azt a szigorítást, amely kizárólag állami tulajdonú cégekre bízta az adatok kezelését és tárolását, írja a Napi Gazdaság.

Ide tartozott egyebek mellett az adózással, bűnügyi nyilvántartással kapcsolatos adatkör, de a cégnyilvántartás is, ami praktikusan az elektronikus cégnyilvántartás szolgáltatóját, a Microsec Kft.-t érintette volna a legkellemetlenebbül. Akkor a társaság azt mondta, a módosítás csak az adatfeldolgozást érinti, a szolgáltatást magát nem.

Kérdés, mit érint majd a jövőben. Hétfőn ugyanis fideszes képviselők benyújtottak egy javaslatot a parlamentnek, amely egy sor adatkezelésnél megengedi külső cég bevonását. Ide tartozik a családtámogatással, lakástámogatással összefüggő adat, a lakcím-, a nyugdíjbiztosítással összefüggő, az adó- és vám-, valamint a bűnügyi nyilvántartás. A cégnyilvántartás azonban nem, vagyis itt az adatfeldolgozás továbbra is kötelezően állami fennhatóság alatt működhetne.

Az eredeti javaslat indoklása szerint ezek az adatok nagyfokú biztonságot követelnek meg, nem szabad esélyt adni a visszaélésre, így azokat megfelelően kell tárolni. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint különösen az agrártámogatásoknál jelentett problémát, hogy magáncégek kezelik az adatokat.

Az új verzió ezzel szemben azt tartalmazza, hogy egyedi esetekben felmentés adható a magáncégek kizárása alól. Ezzel akkor élhetnek a megnevezett intézmények, ha az adatkezelés informatikai hátterének fenntartása irreálisan drága lenne.