Menj bankárnak érettségivel!

2011.06.02. 17:54

A 18 és 25 év közötti pályakezdők átlagosan bruttó 160 ezer forintot keresnek, a legmagasabb, 209 ezer forintos átlagfizetést a egyetemi végzettségű pályakezdők, míg a legalacsonyabbat (118 ezer forint) az általános iskolát végzettek kapják kézhez - derül ki a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu legfrissebb felméréséből.

A szakközépiskolát végzettek érettségi nélkül 112 ezer, az érettségizettek átlagosan 128 ezer forintra számíthatnak az első évben. Az OKJ képzést végzett pályakezdők átlagosan havi 140 ezer forintot keresnek. A főiskolai végzettséggel rendelkezők ennél jóval többet, átlagosan 181 ezer forintot, az egyetemi végzettséggel rendelkezők pedig 209 ezer forintot, míg a posztgraduális végzettséget szerzett pályakezdők 424 ezer forintot keresnek átlagosan a végzettség megszerzését követő első évben.

Tuti tipp: menj bankárnak érettségivel

A Fizetesek.hu kutatói azt is elemezték, hogy az érettségivel rendelkező pályakezdők a különböző területeken milyen kezdő fizetésre számíthatnak.

Az összehasonlítás szerint a banki, pénzügyi szektorban állást elnyerők érik el átlagosan a legmagasabb fizetést: bruttó 205 ezer forintot kereshetnek érettségivel. Az információs technológiák területén 191 ezer forint az átlagfizetés az alkalmazás első évében. Az áram-előállítás és -szolgáltatás területén elhelyezkedők átlagosan 182 ezer forintra számíthatnak.

A szállítmányozás logisztika területén 169 ezer forintot, a telekommunikáció szektorban átlagosan 166 ezer forintot kereshet egy pályakezdő. Az autóiparban elhelyezkedők bruttó 163 ezer, a gépiparban pályájukat kezdők 162 ezer forintot, az építőiparban 143 ezer forintot vihetnek haza átlagosan az első évben.

A médiában elhelyezkedők 125 ezer forint, a kiskereskedelemben átlagosan 126 ezer forint, a hotelekben, idegenforgalomban 123 ezer, a vendéglátásban dolgozni kezdők 114 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak átlagosan.

Tanulj, kisfiam!

A Fizetesek.hu szerint a diplomával rendelkező pályakezdők közül az IT területén elhelyezkedők számíthatnak a legmagasabb kezdő jövedelemre: átlagosan 364 ezer forintra.

Az egyéb ipari termelésbe sorolt területeken 335 ezer, a gyógyszeriparban 332 ezer forint, az áram-előállítás és szolgáltatás területén 327 ezer forint a kezdő diplomások átlagos bére az első munkaévben.

Az élelmiszer és üdítő előállítással foglalkozó vállalatoknál 322 ezer forintra számíthat átlagosan egy kezdő diplomás, a gépiparban 305 ezer forintra. A banki, pénzügyi szektorban pályájukat kezdő diplomások havi 302 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak.

Az autóiparban pályájukat kezdők átlagosan 295 ezer forintot vihetnek haza, a nagykereskedelemben elhelyezkedők pedig 294 ezer forinttal számolhatnak átlagosan. Az ingatlanokkal foglalkozó cégeknél kezdő diplomások havi 281 ezer forintot, a biztosítási területen 279 ezer forintot vihetnek haza átlagosan.

Az állami szerveknél átlagosan 274 ezer forint egy kezdő diplomás havi fizetése az első munkaévben. A könyvelés, könyvvizsgálás területén átlagosan 271 ezer forintot kereshet egy pályakezdő. Az elektrotechnikai iparban hasonlóan 271 ezer forint a kezdők átlagfizetése.

A vegyiparban 262 ezer forint, a nyersanyagtermelésben 246 ezer forint egy pályakezdő jövedelme. A kultúra, sport, wellness területén 223 ezer forint, a médiában 214 ezer, a reklám, marketing, pr területen 211 ezer forint egy pályakezdő átlagos havi jövedelme. Az építőiparban átlag 208 ezer forint egy kezdő fizetése.

Az egészségügyben 204 ezer forintot, az oktatási intézményekben karrierjüket kezdők átlagosan 164 ezer forintot kereshetnek az első szakmai évben - derül ki a felmérésből.