Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.78%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.19%

Nem nyomoznak tovább az Emfesz eladása miatt

2011.06.02. 20:18

Megszüntették az Emfesz gázszolgáltató ügyében a nyomozást, adta hírül csütörtökön a Hirado.hu. A gázszolgáltató vezérigazgatóját, Góczi Istvánt 2009 novemberében vették őrizetbe hűtlen kezelés gyanújával, miután áprilisban - tulajdonosi felhatalmazással - egydolláros vételáron eladta a céget a Svájcban bejegyzett RosGasnak. A vezérigazgatót a bíróság két nap múlva szabadlábra helyezte, de lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el számára.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint az ügyben "nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése", ezért megszüntette az eljárást, írja a Hirado.hu.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. május 25-én rendelt el ismeretlen tettes ellen nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.  Az ügy előzménye az volt, hogy az Emfesz a Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings tulajdonából - a cégjegyzék szerint 2009. április 28-án - a svájci Zug kantonban bejegyzett RosGas AG tulajdonába került. A tranzakcióban eljáró Góczi István, a 2004 októberében a Mabofi tulajdonosi döntése alapján kapott meghatalmazással írta alá az adásvételi szerződést.

Azóta a tulajdonosváltás miatt folyik a pereskedés, és a legfrissebb információk szerint minden bizonnyal a moszkvai választott bíróság vizsgálhatja az ügyet, magyar polgári bíróságok nem. Márciusban első fokon ugyan már kimondta a Fővárosi Bíróság a szerződés semmisségét, de miután joghatóságnak ismerte el magát a moszkvai választott bíróság, ezért a Legfelsőbb Bíróság előtt a fellebbezésnél már ezzel az indokkal kéri a RosGas a Mabofi keresetének elutasítását.

Góczi István a napokban beszélt arról magyar újságíróknak, hogy a stockholmi választott bíróság kötelezte az Emfeszt több mint 500 millió dollár megfizetésére a Firtas és a Gazprom közös tulajdonában lévő RosUkrenergonak (RUE), mert 2009 januárja és februárja között vélelmezhetően a RUE szállította a földgázt az Emfesznek. Az Emfesz azért nem fizet - érvelt Góczi István -, mert nincs igazolás arról, hogy az Emfesznek a  RUE adta el a földgázt, és ez valószínűsíti a pénzmosás gyanúját. Az Emfesz ezért az ügyészséghez fordult - mondta Góczi István.

Bogdán Tibor ügyvéd ugyanakkor emlékeztetett a Fővárosi Bíróság idei első fokú ítéletére, ami szerint semmis a szerződés.

Takaréklángon

Az Emfesz, miután a Magyar Energia Hivatal áprilisban megszüntette a földgázkereskedői engedélyét, most "takaréklángon" működik. Jelentős elbocsátások voltak, a lengyelországi projektek állnak. A fő tevékenység most az elszámolás azokkal a szolgáltatókkal, akik átvették az Emfesz korábbi ügyfeleit. Az Emfesznek többmilliárd forint kintlévősége van a volt fogyasztóinál és további jelentős összeg követelése a volt tulajdonos Mabofi Holdings-szal szemben.

A Mabofi ugyanis mintegy 53 milliárd forintot vitt ki az Emfesz-ből, de kinyilvánította, hogy azt nem fizeti vissza. Góczi István szavai szerint az Emfesz összes nettó követelése meghaladja a 150 milliárd forintot.

Az Emfesz az elmúlt évet 20 milliárd forint veszteséggel zárta, azt követően, hogy a 2009. évi veszteség ellensúlyozására mintegy 60 milliárd forint friss tőkét kapott a tulajdonos RosGas AG-tól.