S&P: negatív marad Budapest besorolásának kilátása

2011.06.07. 13:39

Megerősítette Budapest Magyarország adósbesorolásával egyező hitelminősítését mai közleményében a Standard and Poor’s és jelezte azt is, hogy a besorolás kilátása továbbra is a leminősítést valószínűsítő negatív marad. Ez egyúttal abba az irányba is mutat: rövid távon nem valószínű, hogy az S&P a Fitch Ratings tegnapi lépéséhez hasonlóan negatívról stabilra változtatja a magyar állam adósminősítésének kilátását.

Az S&P-nél mind a magyar állam, mind Budapest rövid és hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó besorolása "BBB-" kategóriában van, amelyek kilátása a mai közlemény szerint továbbra is negatív marad.

A hitelminősítő közleménye szerint bár Budapest új városvezetése elkötelezett az előző vezetés prudens költségvetési politikájának folytatása mellett és az adósság mértékének korlátozására, valamint a főváros pénzügyi helyzete likvid, de Budapest adósminősítésének felülről korlátját jelenti az országra adott adósbesorolás. Amennyiben Magyarországot felminősítené az S&P, akkor azt nagy valószínűséggel követné Budapest felminősítése is és ugyanez igaz a besorolás kilátására is - áll a közleményben.