Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Eperjes Károly is vezeti az államadósság elleni harcot

2011.06.08. 16:20
A következő napokban tartják meg az Összefogás az Államadósság Ellen Alap alakuló ülését. Az időpont attól is függ, hogy Eperjes Károly elfoglaltságai ezt hogyan engedik meg, miután a színészt kérték fel az irányító testület harmadik tagja, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára helyett.

Még nem állt fel az áprilisban létrehozott Összefogás az Államadósság Ellen Alap háromfős irányító testülete, az alakuló ülés várhatóan a hét második felében, vagy a jövő hét elején fog megtörténni, ahol elfogadjuk a munkarendünket – mondta Horváth Tihamér, az Összefogás az Államadósság Ellen Alap leendő irányító testületének tagja a Portfolio.hu-nak. Az alakuló ülést a pénzügyminisztérium hívja össze, ezt követően a munkarendünket az irányító testület elnökeként ő irányítja.

Az alakuló ülés végleges időpontja Horváth Tihamér elmondása szerint attól függ, hogy mennyire tudják azt összeegyeztetni Eperjes Károly elfoglaltságaival. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművészt kérték ugyanis fel az irányító testület harmadik tagjának, aki elvállalta a megbízatást. Így a leendő elnök, Horvát Tihamér és az ötlet gazdája, Rédly Elemér győri katolikus plébános mellett harmadikként Eperjes Károly kap szerepet az Alap legfőbb szervében, Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára helyett.

Ezzel a lépéssel a kormány (látszólag) engedett azoknak a kritikáknak, amelyek arról szóltak, hogy a kormány nem független szervezetre bízza az alap irányítását és megszüntette a lehetséges összeférhetetlenséget. Eddig 37 millió forint felett fizettek be az áprilisban életre hívott Összefogás az Államadósság Ellen Alapba, ez az összeg 340 önkéntes hozzájárulótól (magánszemélytől és vállalkozástól) érkezett.

"Gyakorlatilag kis összegek kerültek eddig befizetésre. Várhatóan nagyobb összegek csak a nyár végén, illetve az év vége felé fognak befolyni a vállalkozások részéről. Becsléseim szerint az idén pár százmillió forint folyhat be az alapba az önkéntes befizetésekből, a legjobb esetben 1 milliárd forint lehet majd az alapban" – mondta Horváth Tihamér. Eközben a legutolsó adatok szerint az államháztartás teljes konszolidált adóssága 22 455 milliárd forintra rúg.